Єнс Столтенберг / фото REUTERS

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відкинув пропозицію  депутатів Бундестагу про те, що задля компромісу у питанні Договору про ліквідацію ракет малої та середньої дальності (ДРСМД) Росія може перемістити свої ракети на схід так, щоб вони не могли досягти Європи. 

Читайте такожСтолтенберг розповів, якою буде реакція НАТО на вихід Росії з договору про ракети

"Він (договір - ред.) має залишитися при повній забороні цих ракет середньої дальності. В іншому разі високомобільні ракети можна доставити зі сходу на захід Росії дуже швидко. Що стосується американських ракет (в Румунії - ред.), то вони є оборонними. Це зовсім інше. США не порушують договір", - сказав генсек Альянсу в інтерв'ю Westdeutsche Allgemeine Zeitung, пише Європейська правда.

Відео дня

За його словами, Росія неодноразово заявляла про своє невдоволення ДРСМД, який не забороняє зброю, що розробляється і розміщується такими країнами, як Китай, Індія, Пакистан чи Іран.

"Але це не виправдання для порушення договору. Навпаки, це має бути приводом для зміцнення цього договору про роззброєння і залучення більшого числа партнерів", - вважає Столтенберг.

Він нагадав, що після оголошення США про вихід з договору у Росії є ще шість місяців, щоб виконати його умови.

"Настав час, щоб Росія нарешті виконала угоду. Одне з основних зобов'язань - поважати кордони всіх держав Європи. І відмова від погроз або застосування сили. Очевидно, що цього не зробила Росія у випадку України", - додав генсек.