Зміни до конституції парламент Македонії схвалив 11 січня 2019 року / фото Stefan Didam/wikipedia.org

Колишня югославська республіка Македонія офіційно стала Північною Македонією.

Договір, неофіційно відомий як Преспинський за місцем його підписання, а також зміни до Конституції країни про зміну її назви і закон про впровадження цих змін, набрали чинності сьогодні, 12 лютого, після офіційної публікації в урядовому Офіційному віснику, повідомляє Радіо Свобода.

Читайте такожNew York Times: Вступ Північної Македонії в НАТО позбавляє Росію мрії про «сферу впливу» СРСР

Відео дня

У Брюсселі 6 лютого відбулося урочисте підписання протоколу про приєднання Македонії до НАТО.

Вступ Македонії до оборонного Альянсу став можливий після того, як країна врегулювала понад чвертьстолітні суперечності щодо назви з Грецією.

Афіни вважають, що назва «Македонія» може спричинити територіальні претензії щодо однойменного грецького регіону, що межує з колишньою югославською республікою, тому греки наполягали на зміні назви країни-сусіда.

Відповідні зміни до конституції парламент Македонії схвалив 11 січня 2019 року.

Як повідомляв УНІАН, 6 лютого постійні представники всіх 29 країн-членів НАТО підписали протокол про вступ Республіки Північна Македонія в НАТО в майбутньому.

До цього Афіни і Скоп'є ратифікували історичну угоду про нову назву Македонії - Республіка Північна Македонія, - яка поставила крапку в 27-річній суперечці, що блокувала намір Скоп'є приєднатися до НАТО і ЄС.