Нурсултан Назарбаєв / REUTERS

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, який подав у відставку після майже 30-річного правління, негласно готувався до цього кроку цілий рік. Для свого відходу від влади казахський лідер навмисне обрав момент, коли Кремль занадто зайнятий Україною.

Про це розповів аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич, передає «Обозреватель». За його словами, Назарбаєв подбав про те, щоб після відставки повністю зберегти контроль над країною.

Читайте такожАналітик розповів, кого Назарбаєв хоче зробити наступним президентом

Відео дня

"У Назарбаєва, з одного боку, є проблеми зі здоров'ям, він немолодий, йому 78 років. Він кілька разів був госпіталізований, його не було тиждень і більше. Відповідно, він міг втомитися. З іншого боку, підготовку до транзиту влади Назарбаєв вів з початку 2018 року", — сказав Тишкевич.

Як наголосив аналітик, "Назарбаєв нікуди не зникає, він залишається", оскільки в Казахстані активно розвивається культ особи президента і його вже оголосили "батьком нації".

За його словами, багаторічний казахський лідер розглядає кілька кандидатур наступників. Зокрема це донька Даріга Назарбаєва, племінник Самат Абішев, а також "гаманці сім'ї" — спікер парламенту Касим-Жомарт Токаєв і глава державного інвестиційного фонду "Самрук Казин" Ахметжан Єсимов.

Тишкевич зазначив, що Назарбаєв перед відставкою зачистив можливих конкурентів.

"Було нещодавнє рішення Назарбаєва про відставку уряду. Це означає, що не залишилося політиків-важковаговиків, які могли б претендувати на посаду президента, оскільки президентом може бути людина, яка має п'ятирічний стаж роботи на держслужбі або у виборних органах", — пояснив експерт.

Також, за його словами, була змінена система висування кандидатів на посаду президента: "Його може висунути тільки республіканське громадське об'єднання, навіть не політичні партії. Таким чином одразу відсувається частина політикуму Казахстану. По-друге, після висування ця кандидатура має зібрати підписи не менш ніж 1% виборців Казахстану. Це неможливо зробити без адмінресурсу".

Експерт вважає, що Назарбаєв вирішив прискорити передачу влади, поки Росія зайнята українськими виборами, послабила вплив на внутрішні процеси у Казахстані.