Ілюстрація / REUTERS

До завершення будівництва газопроводу «Північний потік-2» лишається кілька місяців. Але чи буде після цього Росія продовжувати транспортувати газ в Європу через територію України? В уряді Німеччини запевняють, що в серпні минулого року Володимир Путін пообіцяв канцлеру Ангелі Меркель не припиняти транзит через українську ГТС і використовувати цей маршрут паралельно з новою трубою.

Міністр закордонних справ Хайко Маас теж зрадів торік, що Путін «погодився зберегти» український маршрут.

Однак, в розпорядженні видання Bild опинився конфіденційний документ МЗС Німеччини, який змушує сильно сумніватися в словах Меркель і Мааса. Видання нагадує, що Єврокомісія, Україна й Росія ведуть переговори про новий контракт щодо транзиту газу через українську ГТС.

Відео дня

Читайте такожPolitico: Данія змушує Росію домовлятися з Україною про транзит газу

Згідно з секретним німецьким документом, Москва поставила Києву три умови для збереження українського маршруту. По-перше, угода від 2009 року повинна бути змінена. По-друге, Україна повинна піти на поступки у виконанні рішення Стокгольмського арбітражного суду щодо російської заборгованості за транзит. А по-третє, Київ повинен відмовитися від спроб стягнути з Москви гроші в третіх країнах, які він робить згідно з судовим рішенням.

Bild пояснює, що в березні 2018 року Стокгольмський арбітражний суд зобов’язав російський «Газпром» виплатити українському «Нафтогазу» компенсацію за недостатні об’єми транзиту газу в розмірі 2,3 мільярда євро.

«Ці «поступки» з боку України будуть означати, що Київ відмовиться від заходів, націлених на виконання рішення суду. Іншими словами, Росія шантажує Україну на кілька мільярдів євро», - йдеться в статті.

Неназване джерело, поінформоване про перебіг тристоронніх переговорів щодо транзиту, сказало Bild: «Це означає, що твердження уряду Німеччини про те, що Москва надала якісь гарантії про поставки газу паралельно з «Північним потоком-2» - це відверто неправдиві висловлювання».

Читайте такожКомітет Європарламенту схвалив газову директиву, яка стосується "Північного потоку-2"

У таємному документу МЗС Німеччини йдеться, що Єврокомісія підтримує позицію України. Не може бути ніяких попередніх умов. Адже рішення Стокгольмського арбітражного суду остаточне. Вочевидь, Кремль дратує, що Україна і Єврокомісія дотримуються права і закону. Тому після зустрічі у січні російська сторона блокує переговори. Bild також пише, що Єврокомісія надіслала Росії пропозицію щодо транзиту газу через Україну з 2020 року. Йдеться про 60 мільярдів кубометрів на рік гарантованого транзиту з можливістю збільшити об’єм ще на 30 мільярдів. Росія досі не відповіла на цей запит.