Ілюстрація REUTERS

Троє загинули, четверо поранені в результаті авіакатастрофи в аеропорту Тенцінг-Хілларі непальського міста Лукла.

Невеликий літак Let-410 компанії Summit Air, який прямував до Катманду, під час зльоту врізався у вертоліт компанії Manang Air і з'їхав зі злітної смуги, повідомив представник міністерства цивільної авіації Непалу.

Читайте такожУ Непалі автобус зі студентами впав в ущелину: 23 загиблих, багато постраждалих

Відео дня

Обидві ці компанії приватні і в основному займаються доставкою альпіністів, туристів і місцевих жителів у важкодоступні райони Непалу, пише Російська служба Бі-бі-сі.

Серед загиблих - пілот літака і двоє поліцейських, що стояли поруч із вертольотом. Пілот і один із поліцейських загинули на місці, другий поліцейський помер у лікарні.

Невеликий аеропорт міста Лукла, який часто називають воротами в Гімалаї, - єдиний у районі Евересту, він знаходиться на висоті 2 845 метрів над рівнем моря і вважається найнебезпечнішим у світі через коротку злітно-посадкову смугу та гірський рельєф, який ускладнює посадку.

Один із торців злітної смуги завдовжки 527 метрів впирається в край обриву, що йде в семисотметрову прірву. З іншого боку ЗПС впирається у підніжжі гірського хребта.

Внаслідок сильного ухилу смуги торці ЗПС розрізняються по висоті на 60 метрів. Аеропорт часто закритий через сильний вітер або густу хмарність.

Через надзвичайно складні умови тут дозволено приземлятися лише досвідченим пілотам, які виконали не менше ста посадок і злетів на короткій ЗПС, що пропрацювали у таких умовах не менше року у Непалі і виконали не менше 10 посадок і злетів у Лукле під наглядом спеціального пілота-інструктора.

Влада обіцяла до 2020 року побудувати тут окремі майданчики для вертольотів.

Аеропорт, названий на честь перших підкорювачів Евересту Тенцінга Норгея і Едмунда Хілларі, особливо завантажений в квітні, коли починається весняний сезон для альпіністів.

В останні роки цивільна авіація Непалу внаслідок припливу туристів значно збільшила кількість рейсів у віддалені райони Гімалаїв, куди часто неможливо дістатися наземним транспортом.

Однак безпека польотів в країні залишає бажати кращого через слабку підготовку пілотів і нерідко низький рівень обслуговування авіатехніки.

У лютому в Непалі під час катастрофи гелікоптера загинуло сім осіб, у тому числі - міністр культури, туризму і цивільної авіації Непалу Рабіндра Адхікарі.

Європейський Союз заборонив з міркувань безпеки польоти літаків усіх непальських авіакомпаній у своєму повітряному просторі.