Ілюстрація / REUTERS

Українці – народ вічних оптимістів. Коментуючи перемогу Володимира Зеленського на президентських виборах, вони часто говорять, що «гірше бути вже не може». Тому буде тільки краще. Тому що Україна не використовує в повній мірі можливості, які дало їй зближення з Євросоюзом.

Про це пише Gazeta Wyborcza, додаючи, що в українців були поважні причини хотіти змінити президента. Корупція, слабкість влади, повільні реформи, низькі пенсії й нестача робочих місць. Хоча треба пам’ятати, що каденція Петра Порошенка відбувалася під час війни з Росією, яка не перебирає у засобах, щоб лише ослабити й дискредитувати Україну.

Читайте такожЗахідні ЗМІ про вибори в Україні: Зеленський зіштовхнеться з великим опором проти реформ

Відео дня

Остання під керівництвом Порошенка витримала тиск. А бої на Донбасі й окупація Криму дали початок новій українській ідентичності. Країна зробила історичний вибір: вона розірвала старі зв’язки з Москвою і прибула в порт Європи, почавши розвивати співпрацю з НАТО. Те, що влада в Україні змінюється в демократичний спосіб, тому доказ.

Зеленський як президент – це невідомість. Що актор знає про справжню політику? Які у нього рецепти для українських хвороб? Хто буде йому радити? Але без відповідей на ці питання йому довірилися 70% українців. Багато-хто наївно вірять, що буде поводитися так само, як скромний президент з серіалу «Слуга Народу». Але справжня політика не така проста, як у кіно.

Так само не відомо, як Зеленський буде продовжувати реформи, розпочаті його попередником, і як буде розбудовувати відносини з Євросоюзом. Країни ЄС, однак, повинні зробити все, що тільки можна, щоб відносини з Києвом розвивалися як найкраще. Вони повинні підтримувати Україну в той час, як Росія шантажує її перекриттям газового чи нафтового крана. Зрештою, потрібно зберігати солідарність щодо санкцій проти Кремля за агресію на Донбасі й окупацію Криму.

Читайте такожТрамп розповів Зеленському, що йому треба робити на посту президента

Зміна влади в Києві – це також шанс на новий подих в польсько-українських відносинах, які останнім часом погіршилися через історичні суперечки між Варшавою і Києвом. Президент Анджей Дуда повинен якомога швидше запросити нового президента в Польщу, налагодити з ним особисті відносини й повернутися на шлях співпраці й примирення.

«Саме з уст польського президента Зеленський повинен почути, що дорога в Європу дуже складна. І на ній дуже легко зламати політичну кар’єру. Але в України іншої можливості немає. Якщо Київ відмовиться від своїх європейських прагнень, він може швидко перетворитися на провальну державу, буферну зону між Сходом і Заходом. І на це розраховує Кремль. Власне, така ставка президентства Володимира Зеленського», - йдеться в статті.