Імператор Акіхіто / REUTERS

 В Японії відбувся ритуал зречення престолу імператора Акіхіто, який правив країною 30 років.

Вранці у вівторок, 30 квітня, 85-річний монарх провів обряд у храмі Касікодоро, сповістивши про своє зречення сінтоїстським богам, зокрема богині сонця Аматерасу, яка вважається в Японії прародителькою імператорської сім'ї, повідомляє Deutsche Welle.

Відео дня

Увечері розпочнеться офіційна церемонія складання імператорських повноважень. На ній будуть присутні 338 осіб - імператриця Мітіко, спадкоємець престолу Нарухіто, керівники всіх гілок державної влади й представники органів місцевого самоврядування. Акіхіто, який зійшов на престол на початку 1989 року після смерті свого батька Хірохіто, виступить з останнім словом як імператор. Подячну промову виголосить прем'єр-міністр країни Сіндзо Абе.

Читайте такожТрамп передав до Сенату протокол про вступ Північної Македонії до НАТО

Офіційно Акіхіто залишить престол опівночі (18.00 за київським часом). Тим самим завершиться 30-річна ера Хейсей («Настання миру»).

1 травня титул імператора перейде до старшого сина Акіхіто - Нарухіто. Того ж дня він отримає імператорські регалії й імператорські печатки, а також зустрінеться з прем'єр-міністром. Друга церемонія сходження на престол відбудеться 22 жовтня, на неї буде запрошено гостей як із самої Японії, так і з-за кордону. Третій і останній ритуал - Дайдзьосай (ритуальна трапеза з богами) - буде здійснено 14-15 листопада. Із сходженням 59-річного кронпринца на престол розпочнеться ера «Рейва» («Прекрасна гармонія»).

Рішення Акіхіто добровільно зректися престолу, оголошене влітку 2016 року, стало першим в японській історії більш ніж за 200 років - востаннє імператор відмовився від Хризантемового трону в 1817 році.

Монарх обґрунтував своє рішення похилими роками і проблемами зі здоров'ям - у нього діагностовано рак простати і проблеми із серцем. Японський парламент, ухваливши спеціальний закон, дозволив імператору піти на відпочинок.