Східній Європі все більше не вистачає робочих рук / segodnya.ua

Стрімке скорочення працездатного населення в Східній Європі загрожує ударом по дохідності банків і  підривом ринку нерухомості. А промисловості доведеться більше інвестувати в роботів, які будуть виконувати роботу замість людей.

Як пише Financial Times, такі застереження озвучили в рейтинговому агентстві Moody's. Підприємствам у Східній Європі стає дедалі важче знайти працівників, хоча скорочення робочої сили на ринку тільки почалося. Консалтингова компанія Capital Economics підрахувала, що негативна демографічна тенденція скоротить економічне зростання регіону на 0,5-1% впродовж наступних 15-20 років.

Читайте такожЗаробітчани за рік переказали до України майже $11 мільярдів

Відео дня

"Демографічна ситуація особливо похмура в Східній Європі. Еміграція стала надзвичайною", - сказав політичний аналітик TS Lombard Костянтин Фрасер.

Населення чотирьох східноєвропейських країн ЄС: Польщі, Чехії, Словаччини і Угорщини, - дуже вірогідно зменшиться на 4% до 2040 року. В абсолютних цифрах це означає, що вони разом втратять 2,6 мільйона громадян. А їхнє загальне населення буде становити 61,2 мільйона людей, згідно з прогнозами Moody's. Причина цьому - низький рівень народжуваності і пришвидшення еміграції.

Однак, зменшення працездатного населення віком від 15 до 64 років буде ще різкішим. На думку експертів, загалом східноєвропейські країни ЄС втратять 12% такого населення або 5 мільйонів. Це вдвічі більший показник, ніж у ЄС загалом. Експерти вважають, що до 2040 року працездатне населення союзу зменшиться на 6,8%.

У більшості країн Східної Європи спостерігалося збільшення середньостатистичної тривалості життя з 2007 року. Приміром, В Литві показник зріс на 5,4 роки, у Словаччині - на 4,9 років, у Румунії - 4,7, у Латвії - 4,3, у Польщі і Угорщині - на 3,8 роки. В цей час, тривалість життя американців за аналогічний період збільшилася в середньому на 1,6 роки, британців - на 0,9 року, а у Швеції - взагалі без змін.

Читайте такожWashington Post: Україна може втратити кожного десятого українця

В ООН прогнозують, що стрімке зменшення працездатного населення у Східній Європі буде тривати щонайменше до 2060 року. При цьому, кожні п'ять років процес втрати буде сповільнюватися на 3-6%. У випадку Польщі, на думку експертів, з 2045-го покращення може бути ще різкішим.

Видання зауважує, що втрата робочої сили тільки почалася. Однак, вона вже має загрозливий вигляд. Приміром, в Угорщині 77,5% працедавців під час опитувань стверджують, що нестача робочих рук - це головна причина, чому вони не розширюють виробництво. Проблема сильно загострилася, якщо пригадати, що в 2014 році на це нарікали лише 25% підприємців. Фрасер пояснив, що 5-10% працездатних людей поїхали з країни.

"Тож в Угорщини закінчуються угорці", - сказав експерт.

З певної точки зору, для тих працівників, хто залишився вдома, це хороші новини. Безробіття в Угорщині і Словаччині скоротилося до рекордного мінімуму - 3,5% і 4,9% відповідно. У Польщі цей показник зараз найнижчий за 29 років і становить 5,6%. У Чехії - 2,7%. І це найнижчий показних за 23 роки. Це змушує середню зарплату в країнах Східної Європи зростати. Приміром, в Угорщині вона збільшилася на 12%. В цей час, 13 тисяч робітників на заводах Audi "вибили" собі підвищення навіть на 18%. Mercedes-Benz погодився збільшити зарплати на 22% цього року і ще на 13% в 2020-му. Тим часом, у Польщі і Чехії зарплати зростають приблизно на 7% кожного року.

Читайте такожGazeta Wyborcza: Українці почали наймати на роботу поляків

Зворотний бік медалі ж в тому, що підвищення зарплат загострює інфляцію, змушуючи центральні банки підвищувати процентні ставки. І хоч широкі оцінки інфляції лишаються стриманими, цифри стрімко збільшуються в кожній країні. В Угорщині інфляція досягла найвищого показника за 7 років - 3,9%. У Чехії - 2,8%, а в Польщі - 2,2%. Однак, експерти кажуть, що різке подорожчання кредитів у цих країнах - лише питання часу.

Вартість праці в Польщі і Чехії майже вдвічі дешевша, ніж у Німеччині. Тому дуже вірогідно, що західноєвропейські компанії будуть продовжувати рухатися на схід. Одне з рішень проблем скорочення ринку праці лишається імпорт працівників, щоб іноземці замінили тих, хто поїхав.  Але експерти вважають, що уряди східноєвропейських країн просто не готові до широкомасштабної імміграції.

"Навряд чи буде збільшення працездатного населення з рахунок імміграції, зважаючи на зсув у бік націоналізму, який демонстрували країни Центральної і Східної Європи впродовж останніх років. Вони не відкриті до цього", - сказав економіст Capital Economics Ліам Карсон.

Читайте такожМи повинні стати новим Китаєм для американських і британських компаній - Данилюк

Разом з тим, близько 2 мільйонів громадян України за останні роки переїхали працювати в Польщу. І це досить значний відсоток, якщо пригадати, що польський ринок праці налічує лише 16 мільйонів працездатних людей. На думку Карсона, приплив українців - це лише "одноразове явище". Оскільки кількість доступних українців насправді обмежена. До того ж, деякі з них досі їздять на заробітки в Росію. Фрасер також підкреслив, що демографічна ситуація в самій Україні "жахлива". Тому українців на всю Східну Європу не вистачить.

Трудова еміграція може охопити й інші бідні пострадянські країни. Приміром, в Білорусі це вже почалося. Однак, масштаби відтоку порівняно малі і навряд чи досягнуть таких показників, як в Україні.

Експерт Moody's з питань кредитування Вінсент Аллілар зауважив, що загальний рівень участі в ринку праці в східноєвропейських країнах ЄС на 4% нижчий, ніж у Великій Британії і Німеччині, де 78% населення працюють. Тож він бачить рішення проблеми в залученні до праці представників тих соціальних груп, які зайняті менше. Зокрема, він запропонував підвищити пенсійний вік і заохочувати зайнятість жінок.

Читайте такожУкраїнські заробітчани переорієнтовуються з Польщі на Німеччину: це активізувало діяльність шахраїв - ЗМІ

Відтік робочої сили сповільниться і підвищенням зарплат в Східній Європі. На думку Фрасера, це, швидше за все, станеться у Чехії, де середня зарплата сягає 1469 євро на місяць. Також якщо Велика Британія вийде з ЄС, вона припинить перетягувати на свій ринок праці громадян країн Східної Європи. Це дозволить зберегти населення.

Але без збільшення кількості працездатних громадян країнам регіону буде важко наздогнати економіки Західної Європи без підвищення продуктивності. Тому місцевим підприємцям доведеться більше інвестувати в автоматизацію, щоб замінити живу робочу силу машинами.