Ангела Меркель та Володимир Зеленський / REUTERS

Під час візиту в Берлін нового президента України Володимира Зеленського канцлер Ангела Меркель відкинула вимоги ослабити санкції проти Росії. Поки не завершиться війна на Донбасі, заходи тиску будуть збережені.

«Ми погодилися, що поки не буде досягнуто прогресу, санкції зняті не будуть», - цитує слова німецького канцлера Die Zeit.

При цьому Меркель додала, що в контексті конфлікту, уряд Росії демонструє «дуже незаконну поведінку». А територіальна цілісність і суверенітет України повинні бути захищені. Голова німецького уряду наголосила, що санкції ЄС не будуть скасовані, поки Крим не повернеться під контроль Києва. Ці слова прозвучали на тлі закликів з боку деяких німецьких політиків включно з прем’єр-міністром Саксонії Міхаелем Кретшмером, який входить до партії Меркель. Також низка представників бізнесу закликали ослабити тиск на Росію.

Відео дня

Читайте такожAtlantic Council: Україна з допомогою США може перемогти Росію через одну слабкість

Разом з тим, Меркель не хоче розширювати санкції проти Кремля. Вона лише додала, що Європейська Рада готова продовжити дію чинних каральних заходів. Зеленський закликав критиків санкцій подумати ще раз.

«Ми не почали цю війну», - сказав він, нагадавши про те, як Москва перетворила окупований Крим на свою військову базу. Також він висловив вимогу, щоб Росія відпустила українських моряків, незаконно схоплених в Керченській протоці торік. На відміну від Меркель він виступив за розширення санкцій.

«Якщо ми бачимо, що наявні інструменти не ефективні, тоді нам потрібно знайти більше інструментів», - сказав він, додавши, що економічний тиск – це єдиний спосіб зупинити війну «без кровопролиття».