Єнс Столтенберг / REUTERS

Організація північноатлантичного договору (НАТО) ретельно розглядатиме свої можливості у відповідь на розміщення Росією в Європі нових ракет.

Про це генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг сказав на прес-конференції у Брюсселі.

Він наголосив, що "сьогодні ракетний договір припиняє своє існування, оскільки Росія розмістила ракетну систему SSC-8 (ракетну систему "Новатор 9М729" - УНІАН)".

Відео дня

"Нові російські ракети мають ядерний потенціал, мобільні, і їх важко виявити. Вони можуть досягти європейських міст за кілька хвилин, обмежують можливість завчасного попередження і зменшують поріг для застосування ядерних озброєнь у збройному конфлікті", - заявив Столтенберг.

"Усі члени НАТО погоджуються, що ці ракетні системи порушують Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності, і Росія продовжує розробляти і встановлювати ці системи, незважаючи на багатолітні зусилля США і союзників", - додав він.

Читайте такожРосія несе виняткову відповідальність за розвал ракетного договору - НАТО

Генсек Альянсу наголосив, що внаслідок небажання Росії повернутися до дотримання положень ракетного договору Сполучені Штати ухвалили рішення вийти з договору, яке сьогодні набуває чинності. "Це рішення підтримано усіма членами НАТО, оскільки жодна міжнародна угода не буде ефективною, якщо вона дотримується лише однією стороною", - підкреслив Столтенберг.

При цьому він сказав, що в Європі немає нових американських ракет, але Росія розмістила нові ракети у Європі.

Водночас, говорячи про те, що НАТО відреагує зваженим і відповідальним чином на суттєві ризики, які створює російська ракетна система SSC-8, Альянс не буде вдаватися до поспішних кроків, незважаючи на погоджений пакет заходів у відповідь на дії Росії.

"Ми розглядатимемо наші опції обережно. Ми вирішили працювати над такими питанням як навчання, розвідка, спостереження і збір даних, (розвиток) повітряної і ракетної оборони, а також над потенціалом звичайних озброєнь. Ми також забезпечимо, щоби наша стратегія ядерного стримування залишалася безпечною, захищеною і ефективною. Деякі з цих заходів можуть бути втілені швидко, а для інших знадобиться час", - сказав він.

Також він сказав, що усі дії НАТО будуть збалансованими, скоординованими і оборонними.

"Ми не будемо відзеркалювати те, що робить Росія. Ми не хочемо нову гонку озброєнь, і ми не маємо наміру розміщувати нові ядерні ракети наземного базування у Європі", - наголосив Столтенберг.

Читайте також"Нова гонка озброєнь у світі": Німеччина виступила з заявою через розрив ядерного договору Росії та США

Як повідомляв УНІАН, 4 березня 2019 року Росія офіційно заявила про вихід із ракетного договору, аргументуючи це "необхідністю вжиття невідкладних заходів у зв'язку з порушенням Сполученими Штатами Америки своїх зобов'язань за цим договором".

У Міністерстві закордонних справ України розцінили це як намір РФ встановити контроль над регіоном від Балтії до Середземного моря шляхом виходу з ракетного договору.

4 грудня 2018 року держсекретар США Майк Помпео заявив, що Вашингтон висунув Росії 60-денний ультиматум на відновлення виконання ДРСМД. За його словами, серед різних порушень, які Росія здійснювала протягом багатьох років, - розробка і випробування з середини 2000-х років нової ракетної системи РФ "Новатор 9М729", яка дозволяє запускати крилаті ракети на великі відстані, що заборонені договором. У США дійшли висновку, що Росія суттєво порушує цей договір, і вирішили призупинити свої зобов'язання за ДРСМД як засіб захисту у відповідь на дії РФ.

Після того, як сплив термін ультиматуму, президент США Дональд Трамп заявив, що не допустить, аби ядерний потенціал Росії переважав потенціал цивілізованого світу, й оголосив, що 2 лютого США розпочинають шестимісячний період виходу з ДРСМД, який завершився 2 серпня.

Президент РФ Володимир Путін тоді заявив, що відповідь Росії на вихід США з ДРСМД буде дзеркальною, і Москва також призупиняє свою участь у договорі.

2 лютого в Управлінні комунікацій та преси Міноборони України на інформаційний запит УНІАН повідомили, що РФ за 250 км від кордону України розгорнула ракетну бригаду з 12 пусковими установками комплексів "Іскандер-М", ракети яких можуть мати на озброєнні ядерні боєголовки (дальність дії - до 500 кілометрів).

Довідка. Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності між СРСР і США було підписано 8 грудня 1987 року. Документ покликаний сприяти обороні США та їхніх союзників у Європі й на Далекому Сході. Він забороняє США та Росії зберігати, виробляти і використовувати крилаті ракети наземного базування з радіусом дії від 300 до 3 тисяч 400 миль.