Володимир Путін / REUTERS

Президент РФ Володимир Путін вважає, що після припинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД) у світі може поновитися гонка озброєнь.

Про це йдеться в заяві Путіна, опублікованій на сайті Кремля.

«На нашу думку, дії США, які призвели до ліквідації Договору про ракети середньої і меншої дальності, неминуче спричинять за собою девальвацію, розхитування всієї несучої конструкції глобальної безпеки, включаючи Договір про стратегічні наступальні озброєння та Договір про нерозповсюдження ядерної зброї. Такий сценарій означає відновлення нічим не стримуваної гонки озброєння. І, щоб уникнути хаосу, в якому немає ніяких правил, обмежень і законів, потрібно ще раз зважити всі можливі небезпечні наслідки і почати серйозний діалог без двозначностей і по суті», - йдеться в заяві Путіна.

Відео дня

Читайте такожСША почали розробку нових ракетних систем

На думку російського президента, припинення домовленостей між Росією і США «серйозним чином ускладнили ситуацію у світі, породили фундаментальні ризики для усіх».

У зв'язку з цим Путін доручив Міністерству оборони та Міністерству закордонних справ РФ, Службі зовнішньої розвідки Росії «уважно, ретельно спостерігати за подальшими кроками США по розробці, виробництву та розміщенню ракет середньої і меншої дальності».

«У разі отримання достовірної інформації про те, що США завершили розробку і приступили до виробництва відповідних систем, Росія буде змушена приступити до повноформатної розробки аналогічних ракет», - йдеться в заяві президента РФ.

Як повідомляв УНІАН, 2 серпня завершилася процедура виходу США з Договору про РСМД, в результаті чого дана угода припинила свою дію.

"Росія несе виключну відповідальність за припинення договору. Починаючи з принаймні середини 2000-х років, Росія розробляла, виробляла, здійснювала пускові випробування, а тепер розгорнула кілька батальйонів своєї ракети, що суперечить договору (крилатої ракети середньої дальності наземного базування SSC-8 або 9М729). Сполучені Штати вперше висловили свою стурбованість Росії в 2013 році. Росія у відповідь систематично, протягом шести років, відкидала зусилля США, спрямовані на повернення Росії до дотримання умов договору", - наголосив державний секретар США Майк Помпео.

Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності між СРСР і США було підписано 8 грудня 1987 року. Документ був покликаний сприяти обороні США та їхніх союзників у Європі й на Далекому Сході. Він забороняв США та Росії зберігати, виробляти і використовувати крилаті ракети наземного базування з радіусом дії від 300 до 3 тисяч 400 миль.