74 роки тому США скинули бомбу на Хіросіму / Фото: Вікіпедія

Вранці 6 серпня 1945 року бомбардувальник B-29 «Суперфортеця» ВПС США, який був названий пілотом «Енола Ґей», злетів з авіабази Тініан і вирушив у напрямку міста Хіросіма на півдні Японії. На борту він ніс 4-тонну надзвичайно таємну бомбу під назвою «Малюк». Пілот літака Пол Тіббетс, який очолював екіпаж з 12 чоловіків у цій місії, врешті змінив історію світу.

Про це пише Business Insider, додаючи, що він назвав свій літак на честь матері. Хіросіма того ранку вже кілька разів прокидалася через сирену, яка сповіщала про наближення ворожої авіації. Але то була фальшива тривога. Тож коли «Енола Ґей» наблизилася до міста о 8%15 ранку, багато хто вирішив, що це розвідувальний літак. Але коли зазвучав сигнал тривоги, перша атомна бомба, яку застосували у війні, була вже скинута.

Читайте такожGazeta Wyborcza: Росія збрехала і приховала ядерну катастрофу на Уралі

Відео дня

Зі сліпучим спалахом і температурою, вищою ніж на поверхні Сонця, вона вибухнула. Бомба знищила все у радіусі 8 кілометрів і вбила приблизно 80 тисяч людей. Десятки тисяч померли пізніше від поранень і променевої хвороби.

Коли вибух стався, бомбардувальник «Енола Ґей» був вже за 16 кілометрів від міста. Однак, він все одно відчув ударну хвилю. Екіпаж літака пригадував, що поштовхи від вибуху були настілки сильними, що це було схоже на ворожий обстріл поблизу. Через три дні після того ПВС США скинули другу ще більш потужну бомбу на місто Нагасакі. Японія оголосила капітуляцію, завершивши тим самим Другу світову війну.

З тих часів тривали суперечки про те, чи правильно вчинили США, наважившись застосувати атомну бомбу. Одні стверджують, що атака була негуманною, адже постраждало мирне населення. Тим більше, були й інші доступні варіанти для військових. Їхні опоненти стверджують, що атомний удар був необхідним, щоб змусити Японію здатися й уникнути великої й кривавої військової кампанії по всій території Японії.

Читайте такожForeign Policy: Майбутнє на Землі буде страшним через п’ять ключових проблем

Але як оцінювали перший бойових атомний вибух 12 членів американського екіпажу, які скинули на Хіросіму «Малюка»? Тіббетс й інші члени команди до кінця свого життя вважали, що бомбардування було необхідним, щоб врятувати ще більше життів.

«Я знаю, що ми вчинили правильно. Тому що коли я дізнався, що ми зробимо, я подумав: так, ми вб’ємо багато людей, але водночас ми врятуємо ще більше життів. Нам не довелося вторгатися в Японію», - сказав Тіббетс в інтерв’ю у 2002 році.

Військові США підрахували, що вторгнення в Японію коштувало б мільйони американських і японських життів. Тому було вирішено, що атомна атака необхідна для демонстрації переважаючої сили й закінчення війни. Тіббетс помер у 2007 році. Він так і не покаявся у вбивстві десятків тисяч мирних японців.

«Довелося вбити багато невинних людей. Але у світі ще не було клятої війни, на якій невинні люди не гинули б», - стверджував він.

«Їм просто не пощастило там опинитися», - додав пілот.

Однак, деякі члени екіпажу «Еноли Ґей» все ж висловлювали жаль і говорили, що їх переслідували ті руйнації, які вони спричинили у часи Другої світової війни.

Читайте такожBusiness Insider: Вірогідність початку ядерної війни найвища з часів Другої світової

«Я молюся, щоб ніхто не став свідком такого знову. Такої жахливої трати, таких неймовірних втрат життів», - сказав капітан Теодор ван Кірк, який був штурманом літака.

«Ми скинули першу атомну бомбу. Сподіваюся, ніхто і ніколи не скине ще одну. Я молюся, щоб ми засвоїли урок раз і назавжди. Але я не впевнений, що ми це вже зробили», - додав він.

Хіросіма і Нагасакі лишаються єдиними містами на світі, які стали жертвами атомної бомби, застосованої в часи війни. Угоди, ухвалені в ході Холодної війни, зупинили розповсюдження ядерної зброї. Але тепер вони почали розпадатися. І це повертає актуальність питанням про моральність ядерних конфліктів.