Ілюстрація / REUTERS

Європейська Комісія не бачить підстав для подальших перемовин з Великою Британією стосовно угоди щодо Brexit, а отже побоюється неврегульованого виходу Сполученого Королівства з ЄС 31 жовтня.

Як повідомили дипломати Єврокомісії у вівторок, 6 серпня, представників 27 країн ЄС, які залишаться у блоку після виходу Великої Британії, поінформували про те, що вимоги нового прем'єр-міністра Бориса Джонсона несумісні з позицією Євросоюзу, передає Deutsche Welle.

Минулого тижня представник прем'єра Сполученого Королівства Девід Фрост зустрівся з експертами щодо Brexit з боку Єврокомісії.

Відео дня

Борис Джонсон бажає перегляду угоди, котру узгодила з ЄС його попередниця Тереза Мей, аби виключити з документу прописаний там режим backstop, мета якого запобігти відновленню жорсткого митного і прикордонного контролю між членом ЄС Республікою Ірландія та частиною Сполученого Королівства Північною Ірландією.

Читайте такожPolitico: Шотландія готова відділитися від Великої Британії

Водночас Джонсон висловлює готовність у разі необхідності вивести Велику Британію з ЄС без будь-якої угоди. Євросоюз, якого задовольняє угода в її нинішньому вигляді, вже до цього неодноразово відкидав ідею нових перемовин щодо угоди про Brexit.

Наразі залишається під питанням, чи зможе британський парламент зупинити невпорядкований Brexit незалежно від позиції уряду, зазначає dpa.

Одним із імовірних сценаріїв може бути те, що депутати зобов'яжуть прем'єра Джонсона просити у Брюсселя відтермінування виходу Великої Британії з блоку. У такому разі це буде вже третє перенесення дати Brexit, яка спочатку була запланована на кінець березня 2019 року.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб заявив, що Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії залишить Європейський Союз наприкінці жовтня за будь-яких обставин, навіть якщо не вдасться досягнути нової угоди з ЄС про вихід