Ілюстрація / REUTERS

В онлайн-повідомленнях і дзвінках місцевим чиновникам у понеділок росіяни висловлювали своє роздратування вибухом невеликого ядерного реактора на військовому випробувальному полігоні. Люди розлючені, що аварія сталася минулого тижня, але їхній уряд мовчав про це кілька днів.

«Навіть якщо це не так небезпечно, як здається, ми заслуговуємо знати», - сказав New York Times житель Санкт-Петербургу Данило Коцюбинський, який тиснув на місцеву владу з вимогою надати інформацію.

Інцидент, охоплений таємницею, стався минулого вівторка на узбережжі Білого моря. На думку американських аналітиків, вочевидь, вибух стався під час випробування нового типу крилатих ракет з ядерним двигуном. Загинули щонайменше семеро людей. А радіаційний фон ненадовго зріс у місті за 40 кілометрів. Однак, це змусило експертів на Заході почати роботу, щоб з’ясувати причини такого підвищення. Військові й державна компанія Росії з атомної енергетики визнали смерті. Але вони не повідомили жодних деталей аварії. Тож більшості росіян лишалося тільки здогадуватися.

Відео дня

Читайте такожGazeta Wyborcza: Росія збрехала і приховала ядерну катастрофу на Уралі

Трансляція деяких телеканалів у Москві загадково була перервана на 53 хвилини в ніч інциденту. Державне телебачення згодом пояснило це нібито перебоєм у системі попередження штормів. Екрани стали синіми. Текст закликав людей лишатися вдома через наближення шторму. Але погода лишилася хорошою.

Коли державна компанія з ядерної енергетики через два дні після аварії нарешті визнала вибух, пов’язаний з радіоактивними матеріалами, це не потрапило у вечірній випуск телевізійних новин. Державний «Первый канал» виділив на цей сюжет лише 36 секунд.

Шквал мутних і неправдивих репортажів нагадав деяким росіянам про катастрофу на Чорнобильській АЕС, яку уряд теж замовчував впродовж кількох днів. Хоча цього разу викид радіації був значно меншим. Лише у неділю російські вчені пояснили, що невеликий ядерний реактор вийшов з ладу. Спочатку інформаційна агенція ТАСС випустила новину про те, що рівень радіації після інциденту був нормальним. Але вчені в неділю поставили під сумнів це твердження.

Читайте такожBusiness Insider: Армія Росії часто страждає від аварій через свої надмірні амбіції

Бізнес-видання «Коммерсантъ» писало, що влада закрила частину моря поблизу місця випробування зброї для суден через витік токсичних відходів від палива звичайних ракет. Про радіацію нічого не було сказано. При цьому видання цитувало анонімне джерело. Міська влада Сєвєродвінська опублікувала в мережі повідомлення про короткочасне зростання рівня радіаційного фону. Але його згодом видалили.

«Я не критик уряду, але в такій ситуації він поводиться огидно», - написав житель Сєвєродвінська Дмитро Жуков у російській соцмережі Vkontakte.

«У нас під боком мініатюрна Фукусіма сталася, а вони вдають, ніби нічого не було», - додав він.

Жуков також вказав на те, що жителям Москви хоча б сказали лишатися вдома через нібито шторм. А тим, хто живе поруч з місцем вибуху, ніяких таких застережень не дали. Для Коцюбинського в Санкт-Петербурзі суперечливі повідомлення про аварію стали страшним нагадуванням про Чорнобиль. Тоді в 1986 році йому наказали маршувати на параді до Першого травня, коли влада СРСР замовчувала вибух реактора, який стався за лічені дні до святкування. Таким чином, мільйони дітей по всій країні не знали, що на вулиці небезпечно.

Читайте такожАвтор серіалу "Чорнобиль" занепокоївся вибухом поблизу Архангельська

В Україні, де розташований Чорнобиль, вітер розніс радіоактивний пил, опромінюючи дітей, які нічого не знали. На півночі Росії випали канцерогенні дощі. Коли пам’ять про ці події була ще дуже свіжою, у Росії в 1993 році була ухвалена конституція, яка забороняє засекречувати інформацію про ризики для здоров’я громадян.

«Вони змусили нас ходити на ці демонстрації. Ми нічого не знали. Ми страждали під дощем. Це не було чимось смертельним. Але це все одно радіація. Таке не повинно відбуватися в суспільстві, в якому уряд відповідає перед народом», - каже Коцюбинський.