Ілюстрація REUTERS

Генеральна прокуратура Киргизстану вранці 14 серпня порушила кримінальну справу проти колишнього заступника міністра внутрішніх справ Курсана Асанова, який 7-8 серпня брав участь у штурмі резиденції колишнього президента Алмазбека Атамбаєва в Кой-Таші біля Бішкека і змусив його здатися.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Читайте такожУ Киргизстані арештували телеканал затриманого екс-президента Атамбаєва

Відео дня

Напередодні Асанова було звільнено з жорстким формулюванням "за зраду інтересів киргизької міліції".

Представник прокуратури зазначив, що справу за статтею "зловживання посадовими повноваженнями" порушили через те, що Асанов ігнорував під час операції накази голови МВС Кашкара Джунушалієва, самовільно ухвалив кілька рішень, під час операції залишив особовий склад без командування і тим самим залишив співробітників органів внутрішніх справ у небезпеці.

Нагадаємо, у Киргизстані увечері 7 серпня намагалися штурмом затримати експрезидента Алмазбека Атамбаєва. Спецпризначенці провели два невдалі штурми. Колишнього главу держави затримати не вдалося, натомість - один силовик загинув і щонайменше 52 людей поранені. 

Після зіткнень під час операції в будинку експрезидента відкриті кримінальні справи проти його прихильників – "масові заворушення", "хуліганство", "захоплення заручників" і "убивство". Також президент Киргизької Республіки Сооронбай Жеенбеков 7 серпня, перервавши свою короткострокову тижневу відпустку, виїхав до Бішкека, аби скликати екстрене засідання Ради безпеки.

8 серпня Атамбаєва затримали, оголосили про підозру в корупції та обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 26 серпня.