Нетаньяху хоче схилити на свій бік виборців, які походять з України / фото УНІАН

В розпал запеклого передвиборчого змагання й суперечки з американськими демократами прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху здійснив поїздку в Україну. Й це не політична пауза. Він просто переніс передвиборчу гонку в Київ, за три тисячі кілометрів від найближчої ізраїльської виборчої дільниці.

Логіку цього візиту не важко зрозуміти, — пише Bloomberg. В Ізраїлі живе майже мільйон російськомовних людей. І це досить велика кількість з точки зору виборів. В минулому майже 40% таких виборців проголосували за партію «Лікуд», яку очолює Нетаньяху, а ще 30% - за партію «Наш дім Ізраїль», в якій багато вихідців з Росії на чолі з Авігадором Ліберманом. Але така картинка була в часи, коли народжений у Молдові Ліберман був вірним союзником Нетаньяху.

Читайте такожHaaretz: Україна – дипломатичне мінне поле для прем’єра Ізраїлю

Відео дня

Цьому союзу тепер кінець. Ліберман зміг заблокувати зусилля Нетаньяху з побудови правлячої коаліції після попередніх виборів, які пройшли у квітні. Тепер вони запеклі вороги, які ведуть огидну битву в соціальних мережах і пресі. Опитування свідчать, що Ліберман отримає 45% голосів російськомовних ізраїльтян. Якщо це станеться, Нетаньяху не вдасться сформувати праву коаліцію.

Ліберман, у свою чергу, збирається створити широку коаліцію, яка буде включати лівоцентристські партії, лишивши за бортом ультраортодоксальні сили. Переважна більшість російськомовних ізраїльтян агресивні, але світські. Багато з них навіть не євреї за ортодоксальними стандартами. Тож вони розглядають релігійні партії як ворожі для їхніх громадянських прав й асиміляції в ізраїльську більшість. Це те, що Ліберман тихо використовує. Й це прямий виклик для Нетаньяху, який вважає ультраортодоксальні сили своїми союзниками.

Нетаньяху використовував дружбу з Володимиром Путіним для того, щоб схилити на свій бік російськомовних виборців. Великий банер, на якому ізраїльський прем’єр тисне руку російському президенту, висить на штаб-квартирі партії «Лікуд» в Тель-Авіві (там також висить банер з Дональдом Трампом). Гасло «В іншій лізі» покликане підкреслити статус Нетаньяху як міжнародного державника, а також підтримку Путіна.

Читайте такожПрем'єр Ізраїлю розповів Зеленському, коли його країна ратифікує вільну торгівлю з Україною

Але Путін не популярний серед абсолютно усіх іммігрантів з колишнього СРСР. Особливо він не подобається тим, хто приїхав з України. А колишній актор Володимир Зеленський, який нещодавно став президентом України, популярний серед ізраїльських громадян українського походження.

Видання нагадує, що Зеленський і сам етнічний єврей. Він шанувальник ізраїльської політики у сфері безпеки й розглядає її як модель для війни з Росією. 20 років тому Нетаньяху став першим прем’єр-міністром Ізраїлю, який відвідав Україну. Тоді його поїздка теж відбулася незадовго до виборів, але не принесла майже нічого. Нетаньяху здолав Егуд Барак.

Цього разу ізраїльський прем’єр виставляє свій візит в Київ як питання діяльності державника. Разом із Зеленським він оголосив про відкриття представництв з питань сучасних технологій в столицях обох країн. І це невелика перемога для Єрусалима. Решта порядку денного складалася з офіційної церемонії, під час якої були підписані підготовлені документи про торгівлю. Нетаньяху закликав Зеленського виплачувати пенсії ізраїльським українцям. Крім того, були менш значні двосторонні погодження.

Більш важливим був показане на телебаченні відвідування Бабиного Яру, де в часи Другої світової війни німецькі солдати вбили близько 30 тисяч євреїв. Це був не просто момент вшанування жертв минулого, а й шанс для Нетаньяху дати відсіч критикам, які звинувачують його в ігнорування проблеми неонацистського активізму в Східній Європі.

Читайте такожЗеленський закликав Ізраїль визнати Голодомор актом геноциду

Перед візитом в Київ ізраїльські й українські ЗМІ писали про те, що Нетаньяху може запропонувати свої послуги в якості посередника між Україною і Росією. Зрештою, ізраїльський прем’єр один з небагатьох лідерів, хто зберіг нейтралітет у ставленні до цього конфлікту.

Зеленський розділив інтерес Нетаньяху в розіграному візиті. Ізраїльський прем’єр став першим іноземним лідером, якого український президент прийняв у Києві. Успіх посилює імідж Зеленського в ролі серйозного державника й посилає сигнал всім євреям у світі, що режим в Києві дружній. Чи принесе це якусь довгострокову вигоду, поки не відомо. Зважаючи на те, що в опитуваннях Ліберман попереду, не виключено, що Нетаньяху не буде очолювати наступний уряд Ізраїлю. Його спраглий візит в Київ менш ніж за місяць до виборчого дня демонструє, що кожен голос зараз важливий.