Джуліані добивається, щоб Київ відкрив потрібні Трампу розслідування / The Fortune

Через кілька місяців після скасування поїздки в Україну на тлі звинувачень у змішанні партійної політики з дипломатією США, особистий адвокат Дональда Трампа Рудольф Джуліані відновив свій тиск на український уряд, вимагаючи відкрити розслідування проти політичних опонентів його боса. Впродовж останніх кількох тижнів він проводив телефонні розмови й навіть особисто зустрічався у Мадриді з представником нового президента України, заохочуючи його адміністрацію почати два розслідування, які цікавлять Трампа.

Про це пише New York Times. Перше з них – чи українські чиновники намагалися нашкодити його кампанії у 2016 році. А друге – чи було щось неприйнятне в дипломатичних зусиллях колишнього віце-президента Джозефа Байдена, а також в роботі його сина на українську газову компанію.

Читайте такожЛуценко та Шокін підказали Трампу, як "втопити" головного конкурента на виборах у США - BuzzFeed

Відео дня

Джуліані наполягає, що він діяв «як приватна особа». При цьому, за його словами, Держдепартамент про все знав і надавав допомогу. Однак, він нічого не сказав про те, чи Трамп схвалював чи взагалі знав про поведінку свого адвоката. New York Times пише, що у всякому разі це був ще один епізод того, як Джуліані, користуючись своїм статусом особистого адвоката Трампа, намагається вплинути на справи інших країн, щоб допомогти політично своєму клієнту.

Його попередні спроби натиснути на Україну викликали шквал осуду з боку демократів. Минулого місяця українська контактна особа відвідала Вашингтон. Під час зустрічі помічник голови демократичної більшості у Палаті представників Стені Хоєра порадив українцю не працювати з Джуліані. Про це виданню повідомили поінформовані про зустріч джерела.

Ситуація у Вашингтоні – це перше і потенційно важливе випробування для президента Володимира Зеленського і його молодого уряду. Відносини зі США дуже важливі для України. Її армія була посилена американською військовою допомогою. Зокрема, американські солдати тренують українських колег. І в Києві хочуть, щоб ця підготовка продовжувалася. Зеленський також добивається більшої дипломатичної підтримки з боку США на мирних переговорах. Те, як український президент вчинить із запитами з Вашингтона щодо двох політично мотивованих розслідувань, або розчарує Трампа і його республіканських прихильників, або демократів включно з союзниками Байдена. Останній зараз серед лідерів на роль кандидата в президенти США від Демократичної партії.

Читайте такожFox News: Автор статті про «темні справи» Байдена в Україні стала прес-секретарем Зеленського

Поведінка Джуліані погіршує двосторонні відносини, — сказали New York Times два чиновники американського уряду на умовах анонімності. Вони звинуватили адвоката президента США в тому, що його зусилля ускладнюють роботу над організацією візиту Зеленського у Білий дім. Зокрема, Джуліані намагається виставити все так, щоб склалося враження ніби уряд в Києві підтримує потрібні Трампу розслідування проти його політичних опонентів.

Президенти США й України провели телефонну розмову. Але поки що вони не бачилися особисто. Це може статися наступного місяця: або в кулуарах ООН у Нью-Йорку, або коли Трамп поїде в Польщу для участі в церемонії, присвяченій початку Другої світової війни. Але українська сторона сприймає зустріч у Білому домі як символічну демонстрацію підтримки на тлі агресії з боку Росії.

В інтерв’ю цього тижня Джуліані стверджував, що лише намагається допомогти Україні просунутися вперед у викоріненні корупції в урядових структурах, зокрема в прокуратурі. Але він не заперечив і припущення, що його поведінка ускладнює відносини між Вашингтоном і Києвом.

Читайте такожFox News: Адвокат Трампа вважає, що син Байдена вивіз з України «мільйони доларів»

«Я не можу реально оцінити, чи моє втручання щось погіршує чи покращує. Я не бачу, як просування розслідувань двох вірогідних злочинів створює будь-який інший тиск окрім вимоги вчинити правильно», - сказав він.

Джуліані визнав, що «наполегливо закликав» союзника Зеленського Андрія Єрмака «просто провести розслідування цих клятих речей». Адвокат Трампа також визнав, що поставив Зеленського у складне становище.

«Коли ухвалюєш таке рішення, то когось обов’язково образиш. Тож напевне треба просто зробити правильний вибір, так?», - сказав він.

Також Джуліані додав, що після контактів з Єрмаком лишився «досить впевненим, що вони проведуть розслідування». В інтерв’ю минулого місяця Єрмак сказав, що обговорював з адвокатом Трампа як можливість зустрічі президентів США й України, так і розслідування. Але він наголосив, що не обговорював з ним зв’язок між цими двома темами.

Також він розповів, що запевнив Джуліані у бажанні Києва проводити чесні розслідування всіх можливих злочинів. Але всі рішення будуть ухвалені лише тоді, коли український парламент призначить нового Генерального прокурора. А це станеться не раніше, ніж наступного місяця.