Дональд Трамп / REUTERS

Особистий адвокат президента США Рудольф Джуліані заохочує Україну зануритися у чутліві політичні проблеми у США. Зокрема, він добивається, щоб новий уряд в Києві відкрив розслідування, які пішли б на користь Дональду Трампу.

Як повідомляє New York Times, Джуліані заявив про намір відвідати столицю України у найближчі дні. Там він хоче зустрітися з новообраним президентом Володимиром Зеленським, щоб переконати його провести розслідування, які б могли дати Білому дому більше нової інформації щодо питань, які дуже цікавлять Трампа.

Читайте такожBloomberg: Трамп намагається за допомогою України потопити Байдена на виборах

Відео дня

Одне з них повинне стосуватися походження американського розслідування про втручання Росії у американські вибори в 2016 році. А інше - роботи сина віце-президента США Джозефа Байдена у газовій компанії, яка належить українському олігарху. Наміри Джуліані створюють унікальну картинку того, як особистий адвокат президента США намагається змусити іноземний уряд зробити щось, що допоможе Трампу переобратися на другий термін. І це на тлі того, як самому Трампу більше половини свого президентства доводилося мати справу з питаннями про те, чи не змовлявся він сам з іноземною державою в 2016 році.

"Ми не втручаємося у вибори, ми втручаємося у розслідування. І ми маємо право це робити", - сказав Джуліані.

"Хтось може сказати, що це не правильно. Але це не закордонна політика. Я прошу їх провести розслідування, яке вони вже ведуть і закриття якого від них вимагають інші люди. Я ж збираюся пояснити, чому не потрібно відмовлятися від розслідування. Тому що інформація буде надзвичайно корисною для мого клієнта і може виявитися також корисною для мого уряду", - додав адвокат Трампа.

Читайте такожПосол України у США розповів про спробу консультанта Демократичної партії зібрати компромат на Трампа

New York Times пише, що справжній мотив оточення Трампа в тому, щоб дискредитувати розслідування спеціального представника Департаменту юстиції Роберта Мюллера щодо втручання Росії у вибори в США, підірвати справу проти Пола Манафорта, який опинився у в'язниці, і нашкодити кампанії Джозефа Байдена перед тим, як він стане кандидатом від Демократичної партії на виборах в 2020 році.

Джуліані також розповів, що він кілька тижнів планує поїздку в Київ, де збирається виступити з платною промовою про політику щодо Близького Сходу перед єврейською громадою. Але посередники також добиваються організації зустрічі з інсайдерами, які увійдуть у майбутню адміністрацію Зеленського. Нещодавно, за словами Джуліані, через посередників він передав у Київ запит щодо зустрічі із самим новим президентом України.

"Поки що ще нічого не підтверджено", - сказав адвокат Трампа, додавши, що американський президент повністю підтримує його дії.