Дональд Трамп / REUTERS

Більшість данців думають, що це був жарт, коли президент Дональд Трамп заявив про бажання США купити Гренландію, автономний острів, на який припадає 98% території Данії. Прем’єр-міністр королівства Метте Фредеріксен відкинула цю ідею як «абсурд».

Коли Трамп у відповідь назвав її «огидною» і скасував свій візит у Копенгаген, голова данського уряду була шокована. А от багато гренландців навпаки, — пише The Economist.

«Я від початку знала, що до цього потрібно поставитися серйозно», - сказала колишній прем’єр-міністр Гренландії Алека Хаммонд.

Відео дня

Це не вперше, коли американський президент пропонує таку угоду про продаж. В 1946 році Гаррі Трумен був готовий заплатити за Гренландію 100 мільйонів доларів (еквівалент 1,3 мільярда доларів сьогодні).

Читайте такожWashington Post: Стало відомо, скільки Трамп хотів заплатити за Гренландію

Зараз на найбільшому у світі острові живе лише 57 тисяч людей. Але попри це, його стратегічна важливість зростає, оскільки Росія відправляє свої субмарини в Арктику, а Китай мріє про «полярний шовковий шлях» після танення криги. Данія відповідає за оборону і дипломатичне представництво Гренландії. Членство королівства в НАТО дозволяло гренландцям спокійно спати в ночі. Але відколи Трамп почав підривати альянс, їхня безпека знову під питанням.

Найбільш впливові депутати Гренландії включно з прем’єр-міністром Кім Кільсен наголошують, що суверенітет острова не продається. Але їм лестить зацікавленість зовнішніх гравців. Тож вони наполягають на своєму праві вести переговори з усіх питань.

«Якщо Трамп хоче обговорити Гренландію, він повинен їхати сюди, а не в Данію», - сказала Хаммонд.

Американський президент вірно зауважив, що данські платники податків відправляють в Гренландію понад 600 мільйонів доларів щороку. Але ця залежність не стримує гренландських політиків просувати власні інтереси. Минулого року Кільсен знайшов підрядників у Китаї для оновлення аеропортів на острові. НАТО і Данія натиснули на Нуук, щоб він знайшов данських забудовників. Одна з партій з коаліції Кільсена вийшла на протест. Гренландці, які хочуть незалежності, кажуть, що розширення економічних партнерів може допомогти острову обійтися без дотацій Копенгагена.

Читайте такожNew York Times: Трамп вже рік шукає спосіб купити Гренландію

Сьогодні експорт Гренландії – це в основному морепродукти. Коли Трамп жартував, що він не буде будувати хмарочос зі своїм іменем на острові, він насправді говорив правду. Реальні економічні можливості відкриються лише тоді, коли льодовики повністю розтануть, відкривши доступ до цінних мінералів, а також нафти й газу. Гренландський геолог Мінік Росінг зауважив іронію в тому, що Трамп, який називав глобальне потепління «вигадкою», тепер цікавиться островом, чия цінність зростає через танення криги. Однак, він також допускає, що тактичний американський лідер може переконати гренландців оновити зв’язок зі США за рахунок Данії.

Вірогідно. Але якщо мешканці острова вирішать стати частиною Америки, що зараз малоймовірно, їх чекає культурний шок. Адже у Гренландії не лише панують скандинавські ідеї про соціальний добробут, а й заборонене приватне володіння землею.