Дмитро Пєсков / REUTERS

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявляє, що повертатися у "Велику сімку" (G7) на запрошення однієї країни неможливо.

Про це Пєсков сказав журналістам, повідомляє ТАСС.

Читайте такожПроти Росії почав діяти другий пакет санкцій США у справі Скрипалів

Відео дня

Зокрема, в Кремлі не вважають за можливе повертатися до формату "Великої вісімки" без консенсусу всіх країн G7 з цього питання.

"Звичайно, повертатися у "сімку" тільки на запрошення однієї з країн неможливо, тому що там всі рішення приймаються консенсусом", - заявив Пєсков.

При цьому представник Кремля негативно відповів на питання про те, чи вважає Москва провокацією з боку президента США Дональда Трампа його слова про повернення до формату G8 з урахуванням протиріч між країнами "Сімки" з цього питання. "Ні, не вважаємо", - сказав він.

Представник Кремля зазначив, що президент РФ Володимир Путін є прихильником налагодження відносин з усіма країнами G7. "З деякими країнами "сімки" у нас дуже позитивно розвиваються контакти. Давайте візьмемо Японію, Італію, Францію, Німеччину. Попри певні розбіжності, які неминуче існують з цими країнами, триває і розширюється діалог на всіх рівнях, і цей діалог допомагає мінімізувати обсяг недовіри і розбіжностей, допомагає обговорювати і шукати розв'язки не в конфронтації, а в діалозі", - сказав Пєсков.

Він висловив сподівання, що "з часом й інші країни теж до цієї тенденції приєднаються".

Як повідомляв УНІАН, в 2014 році після анексії Криму Росія була виключена з «Великої вісімки» - групи високорозвинених країн світу, в яку зараз входять США, Японія, Німеччина, Великобританія, Франція, Італія і Канада (G7).

Представники західних країн неодноразово заявляли, що відновлення участі РФ пов'язане з «кримським питанням» і дотриманням Росією Мінських угод, які передбачають припинення конфлікту на Донбасі.

20 серпня 2019 року президент США Дональд Трамп заявив, що «безумовно» підтримав би повернення Росії в групу.

У свою чергу, президент Франції Еммануель Макрон вважає, що такий крок можливий після врегулювання кризи в Україні.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що причини виключення Росії з "Великої вісімки" не усунуті, тому говорити про повернення в цей формат передчасно.

25 серпня дипломатичні джерела повідомили, що на саміті у Франції лідери країн G7 вирішили, що повертати Росію в групу занадто рано.

При цьому Трамп заявляє, що робота над долученням Росії до країн "Великої сімки" (G7) триває, але жодне рішення наразі не ухвалювалося.