REUTERS

Працівники пошукової бригади, які займаються розчищенням місця катастрофи пасажирського лайнера А320 у Французьких Альпах, вже зібрали близько 80% уламків літака. Такі дані озвучив керуючий директор авіакомпанії Lufthansa ("Люфтганза") Карстен Херніг, передає ТАСС.

"Станом на вчорашній день вже зібрано приблизно 80% уламків лайнера загальною масою 35 тонн", - повідомив представник керівництва компанії на прес-конференції у Франції. За словами Херніга, роботи зі збору уламків почалися в минулий четвер і триватимуть ще деякий час. Серед евакуйованих деталей - частини кабіни, двигунів, електронне обладнання лайнера. "Остаточно встановлено, що при аварії літак не горів. Самі уламки розкидані по площі 1,5 га. Зараз нам залишається зібрати здебільшого найдрібніші деталі", - додав він.

Читайте такожУ мережу виклали аудіозапис останньої хвилини польоту лайнера Germanwings

Відео дня

Як зазначив представник Lufthansa, у пошукових роботах у важкодоступному масиві Труа-Евеше беруть участь близько 60 осіб. Велику допомогу надає при цьому місцева влада та жителі околиць. Збором особистих речей пасажирів, уточнив Херніг, окремо займаються співробітники французької жандармерії. В операції також задіяні кілька вертольотів, які вивозять вантажі з уламками. Зараз всі вони складуються у контейнерах у місті Сен-лез-Альп - найближчому до місця катастрофи великому населеному пункті. Надалі Lufthansa очікує дозволу французької влади на евакуацію зібраного матеріалу "до надійного місця", зазначив Херніг.

По завершенні збору з місця катастрофи уламків А320 авіакомпанія має намір перейти до етапу робіт з приведення в порядок природного ландшафту. В першу чергу мова йде про усунення наслідків забруднення місцевості пально - мастильними матеріалами літака. "Зараз ми починаємо проведення спеціалізованих екологічних аналізів, щоб виробити остаточну стратегію з очищення місцевості, - зазначив Херніг. - Їх результати будуть готові протягом двох тижнів. Багато також ускладнюється особливостями рельєфу місцевості, де вже на невеликій глибині грунту починається гірська порода".

Читайте такожНа місці аварії літака Germanwings знайшли відеозапис останніх секунд польоту

Пасажирський літак A320 німецької бюджетної компанії Germanwings - дочірнього підприємства Lufthansa, який прямував з Барселони в Дюссельдорф, розбився 24 березня на південному сході Франції. На борту лайнера знаходилися 150 осіб - 144 пасажири і шість членів екіпажу, всі вони загинули. За версією слідства, трагедія сталася з вини другого пілота - Андреаса Лубіца, який навмисне почав зниження. При цьому він скористався тим, що командир екіпажу тимчасово покинув кабіну, і заблокував двері.