Борис Джонсон / REUTERS

Верховний суд Великобританії сьогодні визнав незаконним рішення прем'єр-міністра Бориса Джонсона про відправлення з 10 вересня британського парламенту на примусові канікули.

Як повідомляє Deutsche Welle, судді одноголосно постановили, що уряд не надав достатніх підстав для такого заходу.

Рішення Джонсона "без прийнятної причини" позбавляє парламент можливості виконувати свою роботу як законодавчого органу, а також органу, який контролює дії виконавчої влади, йдеться в рішенні суду.

Читайте такожВеликобританія відповіла на ультиматум ЄС щодо термінів Brexit

11 вересня Вищий цивільний суд Шотландії ухвалив, що рішення про відправлення британського парламенту на примусові канікули було незаконним. Уряд Великобританії подало апеляцію до Верховного суду.

П'ятитижневі примусові канікули почалися в ніч на 10 вересня і супроводжувалися гучними протестами в рядах парламентаріїв. Наступна сесія запланована тільки на 14 жовтня. Блокування парламенту спрямоване на те, щоб не залишити депутатам часу для ефективної протидії сценарію "жорсткого "Брекзіту", вважають експерти.

Проте перед тим як піти на канікули парламент зробив низку кроків щодо запобігання "Брекзіту" без угоди з Євросоюзом. Зокрема 9 вересня Єлизавета II підписала закон, який повинен позбавити британський уряд права здійснити "жорсткий "Брекзіт" без схвалення законодавців. Згідно з ним, уряд має постаратися досягти нової угоди з ЄС на засіданні Європейської Ради 18 жовтня. Якщо до кінця жовтня не вдасться домовитися з Брюсселем, то Джонсон має попросити у Брюсселя відтермінування на три місяці - до 31 січня 2020 року.

Як повідомляв УНІАН, спочатку Великобританія планувала вийти з ЄС 29 березня 2019 року, але до цього терміну так і не визначилася з планом "Брекзіту". У квітні 27 країн-членів ЄС на позачерговому саміті в Брюсселі домовилися надати Лондону відтермінування до 31 жовтня.