Дональд Трамп / REUTERS

Здається, почалось. Виявилося, президент Дональд Трамп може надто сильно дістати своїх колег з Республіканської партії. Члени політичної сили в Сенаті почали рятувати самих себе. У вівторок під час анонімного голосування вони приєдналися до своїх колег демократів, підтримавши заклик до президента США припинити приховувати інформацію.

Про це в редакційній статті сьогодні пише New York Times, додаючи, що така єдність республіканців і демократів у вимогах більшої прозорості Білого дому – це рідкісне явище.

Читайте такожУ США оголосили про початок процедури імпічменту Трампа (відео)

Відео дня

«Після місяців чи навіть років споглядання, як Трамп поводиться, ніби він не відповідає ні перед ким, багато конгресменів, здається, відчули полегшення, що цьому може настати кінець. Тепер представникам обох партій потрібно діяти дуже обережно. Не часто ставки настільки високі», - пише видання.

Washington Post, коментуючи рішення демократів зробити крок до імпічменту президента США, зауважує, що у Демократичної партії теж є свої скелети в шафі. А ставленню політичної сили до України теж притаманні «подвійні стандарти».

«Ми ще не знаємо напевне, чи президент Трамп заморозив військову допомогу для України, щоб змусити українського президента повторно відкрити розслідування проти Гантера Байдена. Але якщо нас тривожить неналежне ставлення американських чиновників до України, тоді є й інші, хто повинен дати пояснення», - пише видання.

Washington Post нагадує, що сенатори-демократи Роберт Менендез, Річард Дарбін і Патрік Лігі в травні написали листа тогочасному Генпрокурору України Юрію Луценку, висловлюючи невдоволення закриттям чотирьох розслідувань, які, за їхніми словами, були важливими для розслідування справи про втручання Росії в американські вибори. Вони натякнули, що на кін поставлена їхня підтримка передачі допомоги США для України.

«Тож виходить, що сенаторам-демократам можна заохочувати Україну вести розслідування проти Трампа, а президенту підштовхувати Україну розслідувати справу проти Гантера Байдена не можна?» - йдеться в статті.

Читайте такожWall Street Journal: Трамп може виплутатися зі скандалу про тиск на Україну

У свою чергу, Bloomberg звертає увагу на те, що скандал, через який Дональда Трампа можуть позбавити посади, пов’язаний з телефонною розмовою, яку американський президент провів з українським колегою Володимиром Зеленським. І останній зараз притих. Так вийшло, що лідери США й України зараз в Нью-Йорку, де вони беруть участь в засіданні Генасамблеї ООН. За інших обставин Зеленський хотів би бути на видноті. Але зараз він ховається від зайвих поглядів. Виступаючи перед українською діаспорою у понеділок, він відкидав усі розмови про Трампа і його суперника від демократів Джо Байдена.

«Зеленський точно не хоче сваритися з адміністрацією Трампа. Але якщо він стане на його бік у міжпартійній битві перед виборами 2020 року, це може вилізти боком, якщо демократ переможе. Його попередник вже наступив на ці граблі, підтримавши Гілларі Клінтон, а потім зрозумів, що потрібно будувати відносини з Трампом», - нагадує видання.

Газета Wall Street Journal переконана, що нинішній американський парламент увійде в історію як «Конгрес імпічменту», який тільки й займався тим, що вів розслідування проти виборчої команди Трампа, а тепер ще й проти його президенства. З певної точки зору, на думку видання, це було неминуче. Більшість демократів і ЗМІ так і не змогли змиритися, що Трамп – легітимний президент США.

Читайте такожNew York Times: А що як Трамп хоче, щоб йому влаштували імпічмент?

«Вони не можуть повірити, що 63 мільйони американців проголосували за нього, а не за Гілларі Клінтон. Тому вони з якоїсь причини присвятили кожен день з часів виборчої ночі 2016 року тому, щоб вигнати його з посади», - пише видання.

Видання нагадує про «байки про змову з Росією, які виявилися фальшивими». Потім був скандал про перешкоджання правосуддю, коли Трамп звільнив директора ФБР Джеймса Комі. Далі говорили про виплату грошей порнозірці Стормі Деніалз. Однак, останній епізод швидко закінчився, тому що він надто схожий на те, як демократи виправдали секс-скандал Білла Клінтона.

Wall Street Journal вважає, що прохання Трампа до Зеленського відкрити розслідування проти Байдена була необдуманим. Так сталося, що чинний американський президент не розділяє політичні справи від особистих. Жоден президент не повинен просити іноземців відкривати розслідування проти політичних опонентів вдома. Але погано обдумані прохання – це не злочин.