Ілюстрація / REUTERS

Проблема роботи президента в тому, що кожен вчинок: минулий і теперішній, — стає предметом перевірок під мікроскопом. І це може стати великою проблемою, якщо ваша шафа заповнена скелетами.

У випадку Дональда Трампа серед цих скелетів чимало юридичних загроз. Найбільш свіжим прикладом його зловживань стало повідомлення інформатора про те, як президент США намагався змусити лідера України «накопати» для нього бруду на політичного суперника Джо Байдена в обмін на американську допомогу, — пише USA Today. Така поведінка Трампа може бути розцінена як порушення федеральних законів щодо виборчих кампаній.

Читайте такожAmerican Interest: Україна найбільше постраждає від скандалу навколо Трампа

Відео дня

І хоч звинувачення інформатора в центрі процесу імпічменту, який запустили нещодавно, останньому порушенню закону з боку американського президента передувала ціла низка схожих вчинків. Чи хтось забувся про справу про підкуп порноактриси, порушеної прокуратурою Нью-Йорка, в якій Трамп згадувався як «Особа 1» поруч зі своїм колишнім особистим адвокатом? Чи може з пам’яті зникли численні приклади злочинних перешкоджань, націлених проти розслідування спеціального прокурора Роберта Мюллера щодо втручання Росії у вибори?

Американцям здається, що Трамп поставив себе вище закону. Але цей статус зберігається за ним лише до тих пір, поки він обіймає посаду президента. Законодавство США забороняє висувати звинувачення проти чинного президента, але ніяк не захищає колишнього. Щойно Трамп полишить Овальний кабінет, його можуть притягнути до відповідальності за всі порушення включно з ними, які він скоїв, поки обіймав найвищу державну посаду.

Читайте такожУ Білому домі визнали спробу "сховати" стенограму розмови Трампа із Зеленським у закритій системі – CNN

З такої точки зору, його єдиний юридичним захистом стане лише статут про обмеження, який визначає терміни притягнення до відповідальності. Федеральний статут визначає, що лише впродовж 5 років можна звинувачувати в порушеннях, які стосуються фінансування передвиборчих кампаній, а також різного роду перешкоджання. Будь-які злочини, як Трамп міг скоїти раніше під час виборів, не будуть розглядатися, якщо він полишить свою посаду у 2021 році. Але щоб уникнути покарання за виплати порноактрисі Стормі Деніалз, за звільнення директора ФБР Джеймса Комі, за наказ звільнити Мюллера, йому потрібно лишитися ще на один президентський термін.

Якщо на виборах у 2020 році Трамп програє, він стане легкою здобиччю для президента-демократа і Генпрокурора, які притягнуть його до відповідальності за систематичне зловживання владою. Щоб  не допустити цього, чинний лідер США може піти за вже звичним для нього сценарієм, який привів його до влади у 2016 році. Це означає залучити незаконну іноземну підтримку під час виборів.

«Якщо час і досвід хоч чомусь нас навчив про Трампа, то це тому, що він готовий спалити хату, щоб лише захистити себе самого. Як інакше пояснити його нещодавні зусилля в Україні? Це точно той самий злочин, який на два роки поставив його під пильний погляд Мюллер», - йдеться в статті.

Видання додає, що новий український скандал добився того, чого Мюллер не зміг. Звіт спеціального прокурора на 448 сторінках вказав на широку закономірність корупції. Дзвінок Трампа українському президенту – це особливий «самородок» корупції, який має початок і кінець. Його можна дуже легко зрозуміти.

Читайте такожWashington Post: Імпічмент Трампа майже неминучий

«Він ідеально підійшов багатьом американцям, які розглядають політику як телевізійний ситком: лише 23 хвилини уваги й все», - пояснює видання.

Разом з тим, USA Today сумнівається, що імпічмент відбудеться. Палата представників може зібрати для цього потрібну кількість голосів. Але у Сенаті республіканці не наважаться звинуватити й усунути Трампа. Але навіть за таким сценарієм, підтримка імпічменту в Палаті представників принесе свої вигоди. Приміром, можна буде почати кампанію з метою змінити склад Сенату.

У 2016 році президентські амбіції Трампа були продиктовані нарцисизмом і жадобою. У 2020-му йому потрібен захист, який може дати лише переобрання. Не варто чекати, що він здасться без бою.