REUTERS

Стенограма розмови Дональда Трампа із Володимиром Зеленським – це нищівний обвинувачувальний вирок для президента США. Документ доводить, що американський лідер тиснув на свого новоспеченого українського колегу, вимагаючи, щоб він приєднався до його особистого адвоката і Генпрокурора США в розслідуванні проти його політичного опонента на виборах у 2020 році – Джо Байдена.

Так публікацію стенограми розмови президентів США й України від 25 липня коментує Washington Post. Видання підкреслює, що Трамп озвучив свою вимогу після того, як наголосив на тій підтримці, яку США надають Україні. Перед тим він також поскаржився, що Київ нібито не відповідає взаємністю Вашингтону.

Хор прихильників американського президента наголошують, що ніякого вимагання у розмові не було. Насправді ж, на думку Washington Post, стенограма доводить протилежне. Адже Трамп заговорив про розслідування проти Байдена одразу після того, як Зеленський заявив, що хоче купити більше ракет Javelin у США. Ще більш кричущим вимаганням видання вважає епізод, коли президент України дав зрозуміти, що хотів би отримати підтвердження зустрічі з Трампом у Білому домі. Ближче до кінця розмови Зеленський заговорив про візит, а потім додав: «Я також хочу вас запевнити, що ми дуже серйозно поставимось до справи й будемо працювати над розслідуванням». Трамп знав, що Зеленському потрібна відповідь.

Відео дня

Читайте такожПереклад тексту розмови Трампа із Зеленським: «Потрібно розібратися з ситуацією щодо Байдена»

«Добре, я скажу Руді Джуліані й Генпрокурору Вільяму Бару, щоб зателефонували. Дякую. Якщо захочете приїхати у Білий дім, не соромтеся телефонувати», - відповів президент США.

«Неявний обмін навряд чи міг бути ще більш відвертим», - пише видання.

У свою чергу, Bloomberg коментує, що публікація стенограми розмови поставила Дональда Трампа під ще більшу політичну небезпеку. Адже документ чітко вказує на те, що американський президент спробував грати на залежності іншої країни від допомоги США.

«Дзвінок також ілюструє масштаб того, як розумні іноземні лідери намагаються задобрити президента США, котрий збудував своє багатство й репутацію, керуючи бізнесом, збудованим на його особистому бренді. Український президент Володимир Зеленський сказав Трампу, що зупинявся у Trump Tower, коли востаннє відвідував Нью-Йорк», - пише видання.

Тим часом, оглядачNew York Times описує своє зачарування спостереженнями за конституцією США в дії. Адже імпічмент – це саме конституційний механізм.

«Тут немає чого святкувати. Це річ, яку потрібно тверезо обдумати. Це знак того, що характер і поведінка цілі, а саме президента, перевіряються на недоліки. А також того, що американський електорат зрадили. Це похорон, а не свято», - йдеться в статті.

Читайте такожБільшість членів Палати представників виступають за імпічмент Трампа – NYT

Оглядач додає, що Дональд Трамп поводився так, ніби вважав себе невразливим. Конгресу довелося нагадати йому й світу, що невразливість – це не той принцип, який американський закон визнає. Президент дійсно користується найвищою політичною позицією. Але закон з філософської точки зору вищий за нього.

«Не лише президента потрібно притягнути до відповідальності, а й всіх навколо нього з уряду і не тільки за допомогу й підбурювання корупції й беззаконня», - пише оглядач.

Wall Street Journal у редакційній статті пише, що Трампу нічого не загрожує. І доказів проти нього з телефонної розмови не вистачить, щоб анулювати результати виборів. Після публікації стенограми розмови з Зеленським видання наполягає, що Трамп цілком правильно описав характер діалогу з українським президентом.

«Розмова була здебільшого рутинною дипломатією. І навіть згадок про Джо Байдена було менше, ніж говорили в пресі. Нехай щастить зі спробами переконати американців, що це було порушення, за яке можна влаштувати імпічмент», - вважає Wall Street Journal.

Тим часом, USA Todayпише, що імпічмент Трампа може нашкодити й президентським амбіціям Джо Байдена. Адже скандал вивів на передній план українське минуле сина колишнього віце-президента США Гантера. Історія його роботи на українську компанію може допомогти Трампу посіяти сумніви серед виборців у кандидаті від демократів.

Читайте такожРозмова Трампа із Зеленським підтверджує необхідність імпічменту — спікер Палати представників США

Жодні докази не підтверджують звинувачення Трампа щодо Байдена й України. Але поки українська історія американського президента буде жити у заголовках, факти можуть остаточно розмитися в очах виборців.

«Для Байдена існує реальна загроза, що багато людей не будуть розбиратися в проблемах і вирішувати, що правильно і неправильно. Натомість буде зроблений внесок у загальну ідею, яку Трамп хоче поширити. Що з Байденом щось не чисто. Саме це Трамп зробив з Гілларі Клінтон», - каже політолог з Державного університету Айови Карен Кедровські.