Ескалація бойових дій в Сирії може спровокувати в регіоні гуманітарну катастрофу / REUTERS

В результаті військової операції Туреччини на півночі Сирії приблизно 130 тисяч людей були змушені покинути свої домівки в околицях прикордонних міст Тель-Абіад та Рас-ель-Айн. Точну кількість біженців наразі встановити важко.

Читайте такожТурецькі війська захопили сирійське місто Расулайн (фото, відео)

Про це повідомляється у звіті Офісу ООН з координації гуманітарних питань. Крім того, у регіоні складається критична ситуація з водопостачанням. Через пошкодження інфраструктури понад 400 тисяч людей страждають від нестачі води, а ремонтні групи поки не можуть дістатись на місце аварії та усунути ушкодження.

Відео дня

Повідомляється також про атаку на медичний табір біля міста Рас-ель-Айн, який розгорнули для надання допомоги тим, хто постраждав в зоні бойових дій. При цьому, державні та приватні лікарні в Тель-Абіаді та Рас-ель-Айні було зачинено ще 11 жовтня.

Раніше повідомлялось, що в ході наступу турецької армії в Сирії вже загинули близько 50 мирних жителів.

Як повідомляв УНІАН, 9 жовтня Туреччина розпочала операцію "Джерело миру" на півночі Сирії, де проживають курди. Наземному наступу Туреччини передували авіанальоти й артилерійський обстріл території, де перебувають курдські сили.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що наступ має на меті створити «безпечну зону», а його мета – «курдські бойовики» і члени угруповання «Ісламська держава» на півночі Сирії.

Рада безпеки ООН на своєму засіданні 10 жовтня не змогла ухвалити жодного рішення щодо наступу Туреччини на території Сирії. П'ять європейських країн пізніше закликали Туреччину припинити односторонні військові дії.

У зв'язку з наступом Туреччини в Сирії уряди Німеччини і Франції 12 жовтня заявили про припинення поставок зброї Анкарі.