Протурецький бойовик у Сирії / REUTERS

Сирійська урядова армія почала наступ у північній частині країни, війська Башара Асада рушили на північ, щоби "протистояти турецькій агресії".

Про це повідомляє державне агентство SANA.

Чи погодили урядові війська свої дії з курдськими "Демократичними силами", поки невідомо. За даними  ліванського телеканалу Al Mayadeen, який посилається на джерела серед курдів, армія Башара Асада просувається без опору: солдати без бою пройшли всі блокпости і увійшли в Манбідж.

Відео дня

Раніше Al Mayadeen з посиланням на свої джерела повідомляв, що сирійська армія в найближчі 48 годин має намір зайняти контрольовані курдами міста Манбідж і Кобань.

Ці міста – останні великі населені пункти на сході провінції Алеппо, які підпорядковувалися Дамаску після розгрому в цій частині країни загонів "Ісламської держави". 

Читайте такожВійськова операція в Сирії: Трамп заявив про підготовку потужних санкцій проти Туреччини

Як повідомляв УНІАН, 9 жовтня Туреччина почала в Сирії операцію «Джерело миру» проти сил сирійських курдів, які Анкара вважає союзником забороненої в Туреччині Курдської робочої партії (КРП). За два дні до цього США оголосили про виведення своїх військових з прикордонних районів Туреччини і Сирії, тим самим відкривши Анкарі шлях до наступу.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що наступ має на меті створити «безпечну зону», а його мета – «курдські бойовики» і члени угруповання «Ісламська держава» на півночі Сирії.

Рада безпеки ООН на засіданні 10 жовтня не змогла прийняти жодного рішення щодо наступу Туреччини на території Сирії.

П'ять європейських країн пізніше закликали Туреччину припинити односторонні військові дії.

10 жовтня президент США Дональд Трамп заявив, що сподівається на роль посередника між Туреччиною і сирійськими курдами і пригрозив Анкарі санкціями.