В "Червоному Хресті" пояснили, що відбудеться після ядерного вибуху в місті / фото inspiretochangeworld.com

В один момент ви просто йдете на роботу, а вже наступної секунди ви у вогні. Такий страшний сценарій описується в новому анімаційному відео від «Міжнародного комітету Червоного Хреста» (ICRC). Організація спільно з анімаційною студією Kurzgesagt показали, що відбувається, якщо в центрі сучасного міста вибухне ядерна бомба.

Як пише Business Insider, мультик показує жахливий удар, наслідки якого діляться на три фази: смертельна вогняна куля і спалах світла, потужна ударна хвиля, радіаційне забруднення і поранення великої кількості людей. Відео створили для того, щоб розвіяти поширене захоплення ядерною зброєю особливо у тому вигляді, в якому вона постає у комп’ютерних іграх. В ICRC наголошують, що справжній ядерний вибух буде «катастрофою неймовірних масштабів». Що ж відбувається після ядерного вибуху?

Читайте такожNational Interest: США в 50-х роках були готові скидати ядерні бомби на мирне населення СРСР

Перша фаза відбудеться приблизно за частку секунди після падіння бомби. Велетенська вогняна куля, більш гаряча, ніж Сонце, з’явиться в небі разом з яскравим спалахом світла, яке може тимчасово засліпити будь-кого, хто дивиться в її напрямку. Всі, хто опиниться в радіусі цієї вогняної кулі, просто «випаруються».

Спалах випустить потік енергії, який спалить все на своєму шляху. ICRC припускає, що все в радіусі 500 квадратних кілометрів від вибуху загориться. Через кілька секунд після того почнеться друга фаза. Це буде ударна хвиля, яка розійдеться у всіх напрямках від точки, де впала бомба. Ударна хвиля може створити вітри, які будуть «потужніші, ніж урагани й торнадо». Вони зламають дерева, «мов зубочистки», і розкидають людей, мов піщинки пилу. Більшість будівель поблизу вибуху «зрівняються з землею». ICRC припускає, що будинки в межах 175 квадратних кілометрів «розваляться, ніби карткові».

За лічені хвилини хмара радіоактивного пилу і попелу у формі гриба затулить небо. Вона втягне в себе повітря, створюючи ще більше вітрів, які зруйнують інфраструктуру і розповсюдять вогонь.

Читайте такожBusiness Insider: Росію чекає ще багато ядерних вибухів через гонку озброєнь

Потім настане третя фаза. Це фаза наслідків. В ICRC вважають, що впродовж годин чи й навіть днів після вибуху чекати допомогу буде марно. Адже всі джерела енергії й комунікації будуть знищені й не придатні для використання. Відео ICRC описує «тихий жах» радіації, який буде очевидним спочатку.

Хмари радіоактивного попелу випадуть разом з дощем на землю. Це загрожує високим опроміненням для людей, яке може призвести до смерті. У довгостроковій перспективі у людей, які вдихали радіоактивний попіл, може з’явитися рак. Ті, хто не загинув від вибуху, можуть осліпнути й оглухнути на все життя або ж постраждати від серйозних опіків й ушкоджень.

Читайте такожThe Economist: США не повинні відкидати можливість завдати перший ядерний удар

Навіть ті, кому вдалося уникнути серйозних поранень, можуть опинитися в пастці всередині будівель чи під завалами їх уламків. Серед таких людей можуть бути й медики, які б за інших обставин були б зобов’язані надати допомогу. Медичні працівники з-за меж ураженого міста теж не зможуть прибути на порятунок. Тому що їм буде загрожувати радіаційне зараження.

«Після ядерного удару кожен сам за себе. Будь-яка серйозна гуманітарна відповідь неможлива», - йдеться у відео.