Ілюстрація / REUTERS

Конгресмени-республіканці в середу зірвали виступ високопоставленої представниці Пентагону, яка мала дати свідчення трьом комітетам Палати представників у справі про можливий імпічмент Дональда Трампа.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на Reuters.

Республіканці увірвалися в кімнату для слухань, де представниця Пентагону Лора Купер повинна була за закритими дверима дати свідчення в рамках розслідування, яким керують демократи.

Відео дня

За словами свідків, виникла сутичка і на місце була викликана поліція Капітолію, щоб очистити кімнату, і навести порядок.

Помічник одного з конгресменів сказав, що республіканці принесли мобільні телефони в кімнату, хоча це суворо заборонено.

"Вони схвильовані. Вони намагаються зупинити це розслідування. Вони не хочуть чути сьогодні свідчення від свідка Купер. Вони знають, що буде надано більше фактів, які є абсолютно убивчими для президента Сполучених Штатів", - заявив представник Демократичної партії Тед Ліу.

Читайте такожПовірений США в Україні звинуватив Трампа у тиску на Зеленського в обмін на військову допомогу

Представник Демократичної партії Стівен Лінч, якому дозволено бути присутнім на свідченнях в якості члена Комітету з нагляду Палати представників, сказав, що Купер сьогодні не давала свідчень.

Помічник Палати представників сказав, що судовий розгляд, пов'язаний з імпічментом, було тимчасово призупинено.

Представник Демократичної партії Джеррі Конноллі сказав, що деякі республіканці кричали в кімнаті.

До того, як конгресмени спробували увірватися до зали засідань, перед журналістами з'явилися десятки республіканців з Палати представників, деякі з яких засудили процес імпічменту. Вони скаржилися на те, що свідчення беруться в приватному порядку, а не на громадських слуханнях, і що Палата представників не проводила голосування, яке офіційно дає дозвіл провести розслідування.

"Це обман, і настав час його припинити", - сказав конгресмен-республіканець Марк Уокер.

Республіканець Метт Гетц, відвертий прихильник Трампа, який керував діями колег по партії в середу, намагався потрапити в зал засідань і минулого тижня, але його не пустили, тому що він не був членом жодного з трьох комітетів, які ведуть розслідування.

Як повідомляв УНІАН, у ЗМІ припускали, що під час розмови із Зеленським, яка відбулася 25 липня, Трамп міг неодноразово наполягати на розслідуванні в Україні дій Хантера Байдена - сина впливового політика від Демократичної партії, колишнього віце-президента США Джо Байдена.

Влітку американське видання Politico повідомляло, що президент США доручив своїй команді з питань нацбезпеки переглянути програму з фінансування підтримки безпекової сфери України. Через перегляд програми призупинилася можливість використання передбачених у бюджеті США 250 млн доларів на безпекову допомогу Україні. Восени це питання було врегульовано.

Довідка УНІАН. В Україні розслідується справа про відмивання коштів на суму понад 33 млн доларів при купівлі групи компаній херсонської "нафтоперевалки", до якої було залучено компанії Wirelogic Technology AS, Digitex Organisation LLP, а також компанію екс-міністра екології, бізнесмена Миколи Злочевського Burisma Holdings Limited. У 2014 році членом ради директорів Burisma став син екс-віце-президента США Хантер Байден.