REUTERS

Перший день публічних слухань у справі про імпічмент президента Дональда Трампа відзначився неочікуваним поворотом, коли конгресмен від Республіканської партії висунув нову теорію змови  про Україну. Він допустив, що президент Барак Обама відмовив українській армії в допомозі й тим самим дозволив Росії "вбивати українців".

Як пише Newsweek, член Палати представників Бред Венстрап від штату Огайо озвучив цю вигадку, коли ставив питання повіреному у справах США в Україні Вільяму Тейлору.

"Можливо тепер ми розуміємо, що мав на увазі президент Обама, коли він обіцяв російському президенту Дмитру Медведєву більшу гнучкість після виборів", - сказав Венстрап, звертаючись до Тейлора.

Відео дня

"Може цією гнучкістю була відмова Україні в летальній допомозі, щоб дозволити Росії вторгнутися й вбивати українців", - додав він.

Читайте такожNew York Times: Трамп вимагав, щоб Зеленський оголосив розслідування проти Байдена і Клінтон

Конгресмен продовжив: "Знову ж таки у ваших свідченнях йдеться, що ви закликали чиновників адміністрації Обами надати оборонне летальне озброєння Україні, щоб стримати подальшу агресію Росії.  А тепер у них є ця зброя завдяки чинній адміністрації, так?". Тейлор відповів: "Так, у них вона є".

Голова Комітету Палати представників з питань розвідки Адам Шіфф виступив проти теорії Венстрапа, описавши контекст згаданих ним подій.

"Мій колега згадав про розмову президентів Обами і Медведєва, яка відбулася в 2012 році. Було висловлене припущення, що Обама говорив, що дозволить Росії вторгнутися в Україну. Але це вторгнення відбулося через на два роки пізніше, ніж ця розмова", - нагадав Шіфф.

Читайте такожПід загрозою імпічменту. Наскільки вірогідне усунення президента США від влади

При цьому він запитав Тейлора: "У вас є хоч якісь причини вважати, що президент Обама мав на увазі не поводитися з Росію жорстко за вторгнення, якого ще не сталося?". Тейлор був здивований і почав відповідати: "Пане голово, у мене немає знань, які б...". Але Шіфф його перебив, пояснивши, що це було "риторичне запитання".