Швеція припинила справу проти Ассанжа / REUTERS

Прокуратура Швеції припинила розслідування за обвинуваченням засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа в зґвалтуванні.

Читайте такожСША висунули Ассанжу 17 додаткових звинувачень

Як повідомляє BBC, Ассанж відкидав звинувачення і уникав екстрадиції в Швецію протягом семи років після того, як запросив притулку в посольстві Еквадору в Лондоні в 2012 році.

Відео дня

Зараз Його утримують у лондонській в'язниці Белмарш.

Слідство щодо Джуліана Ассанжа почалося у Швеції у 2010 році. Про сексуальне насильство з його боку заявили дві жінки. Сам Ассанж зв'язку з ними не заперечував, але заявляв, що все пройшло за взаємною згодою.

Нагадаємо, в квітні Ассанжа виселили з посольства Еквадору, де він переховувався з 2012 року. Його негайно заарештувала британська поліція, і зараз він відбуває 50-тижневий строк ув'язнення у Британії за те, що в 2012 році не з'явився в суд після звільнення під заставу.

Ордер на арешт Ассанжа був виданий у серпні 2012 року, коли він перебував під слідством за звинуваченням у зґвалтуванні в Швеції. Ассанж також побоювався екстрадиції в США, через роботу з WikiLeaks і тому не залишав приміщення посольства.

У червні Уряд Великої Британії вирішив видати Ассанжа США.

Влада Сполучених Штатів звинувачує 47-річного уродженця Австралії в змові з екс-аналітиком військової розвідки США Челсі Меннінг, яка допомогла йому отримати дані про американських операціях в Іраку та Афганістані і вже була засуджена за це.

Ассанж отримав широку увагу громадськості за публікацію WikiLeaks секретних матеріалів про участь США у війнах в Афганістані та Іраку. Він послав Al Jazeera, The Guardian, Der Spiegel і The New York Times близько 100 тис. секретних документів про війну в Афганістані. Частина документів стосується розстрілу мирних жителів. Після публікації деяких документів вибухнув міжнародний скандал.