REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг заявляє про важливість розвитку діалогу з Росією.

Про це Столтенберг сказав на прес-конференції у Брюсселі, присвяченій зустрічі лідерів держав Альянсу у Лондоні 3-4 грудня.

Читайте також"Росія – не ворог альянсу": генсек НАТО відреагував на слова Макрона про РФ

Відео дня

На запитання, чи непокоїть його те, що президент Франції Еммаунель Макрон, імовірно, поспішає із зусиллями для покращення відносин з Росією в той час, як сама Росія не багато зробила для зміни своєї поведінки, Столтенберг відповів, що в НАТО узгодили політику стосовно РФ, яка ґрунтується на двоєдиному підході. Зокрема на саміті Альянсу у Варшаві у 2016 році було чітко заявлено, що НАТО працює над забезпеченням стримування й оборони, але водночас бере участь у політичному діалозі з Росією.

"Ми прагнемо кращих відносин з Росією, але навіть без покращених відносин з Росією ми повинні говорити з Росією", - наголосив Столтенберг і додав, що спостерігається більше воєнної присутності Росії і проводиться більше воєнних навчань, які призводять до "високої напруженності".

За словами Столтенберга, діалог з РФ потрібен, щоб були "прозорість і передбачуваність для уникнення інцидентів і нещасних випадків, які можуть створювати дійсно небезпечні ситуації".

"Тож, діалог з Росією є важливим для НАТО, і я вітаю той факт, що після двох років відсутності засідань Ради НАТО - Росія у 2015 та 2016 роках, насправді з 2016 року ми були спроможні провести

декілька зустрічей, інформуючи про наші навчання, присутність, розглядаючи такі складні питання як Україна, Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності між СРСР і США тощо, але я вважаю, що важливо сідати з Росією за стіл переговорів", - сказав Столтенберг.

При цьому він заявив, що діалог з РФ не є сигналом слабкості, а НАТО має бути сильним і єдиним.