Ангела Меркель та Володимир Путін / REUTERS

Просто зараз справи Кремля йдуть просто чудово. У Сирії союзник Башар Асад гарантовано збереже владу. На Близькому Сході російська політика заповнює вакуум, який залишили після себе США. Сумнівний проект «Північний потік-2», через який російський газ буде постачатися напряму в Німеччину в обхід України, скоро буде завершений.

Та й переговори в Парижі щодо війни на Донбасі теж пройшли добре, - пише німецьке видання Die Welt. Президент Франції Еммануель Макрон догоджає Володимиру Путіну. А канцлер Ангела Меркель зараз надто нерішуча, щоб це зупинити. Партії СДПН і ХСС завжди вимагали більш поступливу політику щодо Росії. Але Меркель тривалий час їх стримувала. Однак, тепер її внутрішньополітична слабкість починає виражатися у формі слабкої позиції у відносинах з Москвою. Саме тому Берлін надто обережно відреагував на вбивство громадянина Грузії в центрі німецької столиці.

Читайте такожГлава МЗС Німеччини звинуватив Путіна в спробі виправдати вбивство в Берліні

Відео дня

Скептики будуть критикувати будь-які спроби звинуватити Росію в жорстокій розправі. Адже в Парижі Путін сам заперечив причетність до вбивства. Втім, політика – це не судове засідання. Вона сповідує іншу логіку.

«Коли після такого вбивства держава не співпрацює у розслідуванні, а насміхається з жертви, яким би сумнівним не було її минуле, це варто розцінювати як недвозначний політичний сигнал під гаслом «Це були не ми, але він все одно заслужив смерть»», - йдеться в статті.

Видання наголошує, що Кремль ніколи не візьме на себе відповідальність й не визнає вину за скоєне. Вдома він виставляє себе в ролі жертви недружнього Заходу. Але тепер, коли консенсус зі США розпадається, а самодіяльність Макрона підриває принципи європейської спільної політики щодо Росії, Берліну потрібно зробити неможливе.

Читайте такожDie Welt: Німеччина сліпо зачарована Росією і не бачить реальну загрозу

«Потрібно добудувати «Північний потік-2» і при цьому гарантувати газову безпеку України. Жорстко покарати поведінку російських спецслужб і при цьому продовжити переговори з Путіним. Адже співпраця з Кремлем повинна продовжуватися на Близькому Сході, в сфері контролю озброєнь, а також на Сході України», - пише видання.

Однак, Die Welt наголошує, що для цього Німеччині потрібно нарешті позбутися ілюзій про те, що погіршення відносин з Кремлем – це тимчасове непорозуміння. І що рано чи пізно Росія з проблеми стане частиною рішення.

«Путіна не перемогти, якщо кожен раз, коли він перетинає червону лінію, проводити перед ним нову. Про це жорстоким чином нагадує вбивство в Берліні», - йдеться в статті.