Трамп відкликав Йованович, бо Джуліані його підмовив / УНІАН

Рудольф Джуліані зізнався, що забезпечив президента США Дональда Трампа детальною інформацією про посла в Україні Марі Йованович. Зокрема, він розповідав американському лідеру, що дипломат «перешкоджає розслідуванням», які могли б принести користь Трампу. Фактично це призвело до подальшого відкликання Йованович з Києва.

Про це пише New York Times з посиланням на інтерв’ю з особистим адвокатом президента США. Він скаржився американському лідеру на Йованович через те, що вона нібито стояла на заваді справам, які могли б принести політичну користь Трампу. Серед таких справ початок розслідування проти колишнього віце-президента США Джо Байдена, а також низки українців, які в 2016 році оприлюднили документи, шкідливі для виборчої кампанії кандидата-республіканця.

Після скарг Трамп з’єднав Джуліані з Держсекретарем Майком Помпео, який у свою чергу попросив більше інформації. За лічені тижні після того Йованович відкликали з посади посла в Києві. Це сталося в квітні. Президент США пояснив це тим, що вона втратила його довіру.

Відео дня

Читайте такожNew York Times: Адвокат Трампа пропонував послуги чиновникам в Україні

New York Times пише, що сумнівні обставини звільнення Йованович з посади були частково розкриті й задокументовані під час слухань у справі про імпічмент у комітеті з питань розвідки Палати представників. Екс-посол в Україні теж виступила перед конгресменами в якості свідка. Але розповідь самого Джуліані відкриває додаткові подробиці про те, що президент США знав й брав участь у одному з елементів кампанії тиску на Україну.

Зокрема, адвокат Трампа розповів New York Times, що в перші місяці цього року в розмові зі своїм клієнтом він звинуватив Йованович не лише в перешкоджанні початку розслідувань в Україні, а й також заважала збору «доказів» проти політичних опонентів американського лідера в США.

«Було багато причин усунути її», - сказав Джуліані, визнаючи, що його розповіді Трампу й Помпео могли зіграти важливу роль у рішенні відкликати посла в Україні.

«Гадаю, моя інформація спрацювала. Не знаю. Вам варто запитати їх. Але вони покладалися на неї», - додав адвокат президента США, додавши при цьому, що він не рекомендував Трампу чи Помпео відкликати Йованович з Києва.

Читайте такожBloomberg: Джуліані хотів стати адвокатом «ПриватБанка»

«Я лише дав їм факти. Тобто чи вважав я, що її потрібно відкликати? Я  думав, що її потрібно звільнити. Якби я був Генеральним прокурором, я б викинув її геть. Тобто, якби я був Держсекретарем», - сказав Джуліані.

Видання пояснює, що свідчення у справі про імпічмент й інші дані доводять безпідставність тверджень адвоката Трампа про Йованович. В інтерв’ю він чітко дав зрозуміти, що особисто брав участь у тому, щоб підірвати кар’єру американського дипломата якраз в той час, коли він обговорював ділові угоди з деякими українцями, які «зливали» йому інформацію.

Джуліані також поскаржився президенту США й Помпео, що Йованович блокувала візи для український прокурорів, які нібито хотіли привезти йому докази проти Байдена і його сина Гантера, а також проти українців, причетних до публікації шкідливих документів про Пола Манафорта.