Сергій Лавров / REUTERS

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що Росія відповість на санкції США стосовно трубопроводів «Північний потік-2» і «Турецький потік», а також так звані «санкції з пекла», схвалені комітетом Сенату США.

Читайте такожАмериканський посол в Німеччині назвав проєвропейськими санкції США проти "Північного потоку-2"

Про це Лавров сказав у програмі «Большая игра» на «Первом канале» російського телебачення, повідомляє РБК.

Відео дня

«На санкції ми будемо відповідати, але так, щоб нам самим собі не завдати шкоди. Але відповідати будемо точно. І, звичайно, ми будемо це враховувати, вибудовуючи всі наші відносини», - заявив Лавров.

Російський міністр назвав дії американських парламентаріїв «безрозсудними» і пояснив їх прагненням переглянути підсумки президентських виборів 2016 року.

При цьому Лавров зазначив, що сам президент Дональд Трамп і державний секретар Майк Помпео хочуть розвивати торговельні відносини з Росією.

Як повідомляв УНІАН, 21 грудня президент США Дональд Трамп підписав закон про оборонний бюджет США на 2020 рік, яким передбачено, зокрема, санкції проти компаній, які беруть участь у будівництві газопроводів «Північний потік-2» і «Турецький потік».

Раніше Лавров заявив, що санкції проти «Північного потоку-2» і «Турецького потоку» не зупинять реалізацію цих проектів.

Крім того, Комітет з міжнародних відносин Сенату США схвалив законопроект про захист американської безпеки від агресії Кремля. Раніше сенатор-республіканець Ліндсі Грем назвав цей документ «пекельними санкціями».

Цим законопроектом пропонується ввести санкції проти Росії через її втручання в демократичні процеси за кордоном, а також через її «ворожі» дії в Сирії і агресію проти України.

Санкції будуть спрямовані на державний борг Росії, банки, які підтримують спроби Кремля «розхитати демократичні інститути в інших країнах», російські проекти, пов'язані з продажем скрапленого природного газу за кордон, кіберсектор Росії і осіб, наближених до президента Володимира Путіна.

Документ також передбачає створення Офісу кіберпростору і цифрової економіки в структурі Держдепартаменту.