Реджеп Таїп Ердоган / REUTERS

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у неділю, 5 січня, оголосив про відправку турецьких військових до Лівії.

Їх завдання - координувати дії урядових сил в країні, заявив Ердоган в ефірі телеканалу CNN Turk, передає DW.

"Чому ми не повинні відправлятися туди, коли легітимний уряд просить нас про це?", - заявив Ердоган.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 26 грудня уряд національної згоди Лівії попросив допомоги у Туреччини на тлі наступу Лівійської національної армії на чолі з маршалом Халіфою Хафтаром на Тріполі.

Парламент Туреччини на позачерговому засіданні 2 січня схвалив відправку турецьких військових у Лівію.

У свою чергу, 4 січня лояльний до Халіфи Хафтара лівійський парламент проголосував проти військової підтримки з боку Туреччини.

Читайте такожУ Лівії перебувають 2 тисячі російських найманців з "групи Вагнера" – Ердоган

Нагадаємо, після повалення режиму Муаммара Каддафі і його вбивства 2011 року в Лівії почалася боротьба за владу, яка переросла в громадянську війну й призвела до фактичного двовладдя в країні.

Щоб припинити кровопролиття в країні, у Тріполі за підтримки ООН було створено Уряд національної згоди під керівництвом Фаїза Сараджа. На сході Лівії, в Тобруці, засідає однопалатний парламент - Палата представників, який вважає себе справжньою владою і не згоден з політикою Сараджа.

Командувач Лівійської національної армії Халіфа Хафтар з квітня 2019 року веде наступ на Тріполі. Він прагне повалити уряд Сараджа. Хафтара підтримують Єгипет, Об'єднані Арабські Емірати і Росія. Зараз у Лівії перебувають 2,5 тисячі бійців приватної військової компанії "Вагнера" і шість тисяч бійців з Судану, заявляє Ердоган.

"Іноземне втручання ускладнить ситуацію в Лівії", - сказав президент США Дональд Трамп Ердогану під час телефонної розмови 2 січня.