Ілюстрація \ REUTERS

Албанська влада повідомила про висилку двох іранських дипломатів, які були оголошені персонами нон грата.

Читайте такожВ Євросоюзі відмовилися почати переговори про вступ Північної Македонії і Албанії

Виконуючий обов'язки міністра закордонних справ Гент Цакай оголосив про прийняте рішення на сторінці в Facebook. Він написав, що дипломати Мохаммад Алі Арз Пейманематі і Сайед Ахмад Хоссейні Аласт займалися діяльністю, яка порушує їхній [дипломатичний] статус та Віденську конвенцію про дипломатичні відносини».

Відео дня

«Обом представникам Ісламської Республіки було запропоновано негайно покинути територію Республіки Албанія», – написав Цакай, не вдаючись в деталі.

Конфіденційні джерела в албанському уряді повідомили «Голосу Америки», що дипломати висилаються за діяльність, яка загрожує національній безпеці Албанії.

За їхніми словами, аташе з питань культури Сайед Ахмад Хоссейні Аласт раніше займав високі посади в Корпусі вартових ісламської революції, а Мохаммад Пейманематі був співробітником оперативного підрозділу іранської розвідки. Джерело стверджувало, що останній несе відповідальність за теракти в країнах ЄС.

Ті ж джерела повідомили виданню, що ці двоє були соратниками командувача силами «Аль-Кудс» генерала Касема Сулеймані, вбитого внаслідок повітряного удару США раніше цього місяця.

Це вже другий раз за 13 місяців, коли Албанія оголошує іранських дипломатів персонами нон грата.

У грудні 2018 року Тирана вислала посла Ірану і ще одного дипломата, якого звинуватили у «завданні шкоди національній безпеці» Албанії. Після переговорів з іншими країнами, у тому числі з Ізраїлем, Албанія оголосила про їхню висилку у зв'язку з «порушенням їхнього дипломатичного статусу».

Згодом президент США Дональд Трамп подякував Албанії, заявивши в листі прем'єр-міністру Еді Рамі, що цей крок «є прикладом спільних зусиль [Албанії та США] з метою показати іранському уряду, що його терористична діяльність в Європі і у всьому світі буде мати серйозні наслідки».