Дональд Трамп / REUTERS

Тегеран подасть до міжнародного суду позов на президента США Дональда Трампа через вбивство командувача іранськими спецпідрозділом «Аль-Кудс» генерала Касема Сулеймані.

Про це заявив глава судової влади Ірану Ібрагім Раісі (Ebrahim Rayeesi), передає агентство Fars.

За його словами, Іран має зробити так, щоб американський лідер відповів за свої вчинки і порушення міжнародних законів. Питання про подачу позову пропрацюють в раді з прав людини у співпраці з МЗС та іншими відомствами.

Відео дня

Читайте такожІран офіційно визнав Пентагон "терористичною організацією"

Трампа пропонується викликати до суду в якості головного обвинуваченого. «Ми не залишимо його в спокої, він повинен постати перед міжнародним трибуналом», — зазначив Раісі.

Раніше джерела в американській адміністрації повідомили, що Трамп підготував указ про ліквідацію Сулеймані ще влітку 2019 року. Це сталося після того, як іранські військові збили американський безпілотник в районі Ормузської протоки.

Як повідомляв УНІАН, глава спецпідрозділу «Аль-Кудс» КВІР генерал Касем Сулеймані був убитий у результаті авіаудару США в столиці Іраку Багдаді в ніч на 3 січня. Вашингтон пояснив своє рішення тим, що генерал представляв загрозу для американців. Тегеран пообіцяв помститися за вбивство генерала. Іран скоротив свої зобов'язання з ядерної угоди, а парламент країни ухвалив законопроект, за яким армія США і Пентагон визнаються терористичними організаціями. 8 січня Іран запустив 15 ракет по військових базах США в Іраку. У відповідь на дії Ірану Дональд Трамп оголосив про введення нових санкцій.