REUTERS

Стало відомо, що арештовані у 2019 році маєтки й квартири в центрі Лондона «помітної політичної особи» належать доньці екс-президента Казахстану Даризі Назарбаєвій та її старшому сину з невісткою за статтею про відмивання коштів.

Про це повідомляє BBC Русская служба з посиланням на заяву судді Високого суду Лондона.

Читайте такожПлан "спадкоємець" відкинуто. Чому в Росії почали впровадження ідеї "вічного Путіна"

Відео дня

Арешт був одним із перших актів нової кампанії з боротьби із відмиванням сумнівних капіталів через купівлю будинків у Британії. Родичів Нурсултана Назарбаєва змусили довести законне походження понад 100 мільйонів доларів, на які було придбано нерухомість.

У відповідь Дарига Назарбаєва назвала справу «притягнутою за вуха» й звинуватила слідчих в «абсурдно патріархальному уявленні про світ».

За інформацією журналістів і правоохоронців, нерухомість була оформлена на три офшори, а самі будинки придбали на злочинні доходи колишнього чоловіка доньки екс-глави Казахстану.

Колись впливовий, а нині покійний колишній зять Назарбаєва потрапив в немилість на початку 2000-х і покинув країну, був заочно засуджений, арештований в Австрії й у результаті знайдений мертвим у тюремній камері у 2015 році.

Журналісти стверджують, що чоловік розлучився з Даригою ще у 2007 році, тому не міг придбати лондонську нерухомість у 2008 році.

Як повідомляв УНІАН, Росія найняла у Лондоні мережу британських політиків і консультантів для просування своїх злочинних інтересів і «переслідування» ворогів глави Кремля Володимира Путіна.