УНІАН

Окрім шкоди для громадського здоров'я і глобальної економіки криза через пандемію COVID-19 може запропонувати неочікувану можливість завершити єдину гарячу війну в Європі, а також розібратися з атакою Володимира Путіна на міжнародні норми поведінки.

Оскільки поширення коронавірусу і обвал цін на нафту все більше тиснуть на Кремль, США і їхні союзники повинні запропонувати скасування санкцій проти Росії, якщо Путін покладе край своєму військовому вторгненню в Україну. Про це в статті для NPR пишуть колишні американські посли в Україні Вільям Тейлор, Стівен Пайфер і Джон Хербст. На їхню думку, президент Дональд Трамп і Конгрес можуть захистити інтереси Америки і світу, якщо зроблять рішучі кроки до завершення цієї війни. Адміністрація Трампа і американський парламент повинні скористатися моментом.

Читайте такожForeign Policy: Україну тривожать спроби зняти з Росії санкції через коронавірус

Відео дня

З початку російського вторгнення в українські регіони Крим і Донбас в 2014 році, російські сили і їхні маріонетки вбили 14 тисяч українців у Донецькій і Луганській областях. Російські сили періодично вдаються до ескалації боїв. Останній такий випадок стався у лютому. Війна продовжує шкодити російським інтересам, безпеці Європи і Заходу, а також світу, яким керує закон, а не груба сила.

Міжнародна спільнота виступила проти наступу Москви за допомогою економічних й інших санкцій, які допомогли сповільнити щорічне економічне зростання Росії до 1% з 2014 року. Ціна на нафту, яка лишається головною опорою російської економіки, тепер впала до мінімуму за останні 18 років. На викопні енергоносії припадає 60% російського експорту.

Глобальна рецесія, яка вже з'явилася на горизонті, стане ще одним ударом по російській економіці. Зараз більше, ніж будь-коли, Росії потрібне зняття санкцій. Звісно ж, Путін використав віртуальну зустріч лідерів G20 минулого тижня, щоб закликати до зняття всіх міжнародних санкцій. Він назвав це "гуманітарним питанням" на тлі пандемії COVID-19.

Як обидві партії в США дали чітко зрозуміти, єдиний можливий шлях до скасування санкцій - це вихід Росії з її дорогої війни проти України. Це дозволило б вивільнити ресурси для боротьби з вірусом як в Москві, так і в Києві. Оскільки багато років дипломатичних спроб закінчити війну в Україні зайшли в глухий кут, тиск на високому рівні з боку США зараз може пробити цей блок. Криза коронавірусу може дати Кремлю причину погодитися на відмову від війни.

Читайте такожВ Євросоюзі закликали припинити усі збройні конфлікти через пандемію коронавірусу

Тісно співпрацюючи з лідерами Німеччини, Франції й України, президент Трамп повинен запропонувати Путіну покласти край війні, повернути Донбас й міжнародний кордон під український суверенітет в обмін на повне скасування всіх санкцій, які були накладені на Росію за її вторгнення на Донбас. Якщо Путін погодиться вивести війська з Криму, то й санкції проти Москви за незаконну анексію теж можна скасувати. Однак, головні каральні заходи були запроваджені саме через російську агресію на Донбасі. Тому Захід може зберегти всі заходи, введені за окупацію Криму.

Ключові пункти такої угоди, хоч і не порядок їх виконання, вже прописані в так званих Мінських домовленостях. Це припинення вогню, підтверджене ОБСЄ виведення російських військ, повернення кордону під український контроль, місцеві вибори й деякі заходи децентралізації, які проводяться в усіх українських регіонах. Щоб подбати про безпеку на Донбасі під час процесу, одна з ідей пропонує спільні патрулювання української національної поліції й місцевої міліції, яка працює на окупованій території. Втілення такого задуму може відбуватися під наглядом ОБСЄ і повинна бути підкріплена міжнародною миротворчою місією. Миротворчі війська повинні діяти за згодою Ради безпеки ООН й складатися з солдатів нейтральних країн. Ключовою вимогою повинен стати перехід українського міжнародного кордону з РФ під контроль миротворців.

Читайте такожСША в ООН закликали запроваджувати санкції проти Росії через Крим

У Вашингтоні президенту Трампу буде потрібна підтримка Конгресу, щоб зняти санкції проти Росії. І багато конгресменів скептично ставляться до готовності Кремля діяти з добрими намірами. Але консенсус обох партій, які запровадили ці санкції, повинен дозволити їхнє обережне й обумовлене скасування.

Президент Трамп за підтримки українського лідера Володимира Зеленського повинен переконати Конгрес усунути санкції, які стосуються Донбасу, з відвертим розумінням того, що вони будуть знову запроваджені, якщо Путін не виконає домовленості. Ці ж умови повинні бути в основі консенсусу між США, їхніми партнерами в Європі і союзниками по НАТО. З підтримкою обох партій і трансатлантичної спільноти, Трамп зможе напряму виступити проти Путіна.

Читайте такожNew York Times: Коронавірус створив власний вид терору

Загрози для економіки й здоров'я від коронавірусу змусили український парламент минулого тижня ухвалити скандальні реформи щодо ринку землі і банківського сектору, щоб розблокувати допомогу від МВФ. Росія, яка місяцями применшувала загрозу від вірусу, слідом за іншими країнами обмежила пересування людей за межами їхнього дому.

Під час пандемії здається особливим божевіллям те, що російські й українські сили будуть продовжувати вбивати один одного. Агресію Кремля потрібно зупинити. Всі країни повинні зосередитися зараз на боротьбі з коронавірусом, а не на війні проти сусідів.