Ілюстрація REUTERS

Уряд Росії підготував два стрес-тести для компаній, які увійшли в список системоутворюючих. В одному з них сценарій розвитку в умовах пандемії коронавірусу передбачає ізоляцію до кінця червня і ціну нафти в $20 за барель, в іншому – жорсткий карантин до кінця вересня і нафту по $10.

Читайте такожРосія прагне використати коронавірус для розколу ЄС – постпред України в ООН

Про це пише РБК з посиланням на документ, в якому вказані обидва сценарії.

Відео дня

Як пише видання, згідно з першим сценарієм, карантинні заходи в Росії посилюються, а економічна діяльність заморожується до кінця червня. Відновлення економічної активності в Китаї прогнозується з II кварталу, в Європі – з третього. Ціна на нафту марки Urals до $20 за барель зберігається протягом року, долар коштує понад 80 руб., інфляція за підсумками року – 4,5%. Умови другого сценарію для стрес-тесту жорсткіші. Він передбачає закриття більшої частини Росії, припинення транспортного сполучення між регіонами, нові спалахи захворювань в Китаї й Південній Кореї. Ціна нафти – $10 за барель Urals, долар – понад 89 руб., інфляція – 5,5%.

У списку системоутворюючих організацій знаходяться 646 підприємств. За даними РБК, 2 квітня Мінпромторг спрямував листа керівникам системоутворюючих компаній, в якому попросив їх дати згоду на передачу даних і результатів стрес-тестування владі. Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк, Россельхозбанк, Новикомбанк і Промсвязьбанк повинні зібрати відомості про своїх клієнтів, проаналізувати їх фінансовий стан та передати результати в Мінекономрозвитку і Мінпромторг. Передбачається, що аналогічні листи спрямували на адресу своїх підприємств зі списку системоутворюючих й інші міністерства і відомства.

У Росії за останню добу (станом на 5 квітня) зареєстровано 658 нових випадків захворювання коронавірусом в 14 регіонах, повідомив оперативний штаб. Загальна кількість інфікованих зросла до 5 389, померло 45 осіб. У Москві вже 3 893 хворих. За останніми даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у світі захворіли коронавірусною інфекцією COVID-19 понад 1,13 млн осіб, майже 63 тисячі людей померли від наслідків хвороби. Пандемія охопила 208 країн світу.