REUTERS

Сполучені Штати заявили, що реліквії були вилучені, щоб довести фінансування бойовиками війни з допомогою контрабанди стародавніх скарбів. У середу, 15 липня, США передали їх Багдаду.

Іракські реліквії були захоплені американськими силами в травні. Серед них давня циліндрична печатка, глиняний посуд, металеві браслети та інші ювелірні вироби, скляні осколки від кольорових ваз, передає ZN.UA.

Читайте такожУ Малі затримано 20 ймовірних бойовиків "Ісламської держави"

Відео дня

"Це були перші суттєві докази того, що вони продають артефакти, щоб фінансувати свою діяльність", - сказав посол США Стюарт Джонс. "Їх метою було продати ці предмети старовини на світовому чорному ринку", - сказав він журналістам у Національному музеї у Багдаді, куди ці предмети були передані.

Раніше ЗМІ повідомляли, що бойовики "Ісламського держави" фінансують свою війну на Близькому Сході, продаючи антикварні речі, викрадені в іракських і сирійських музеях. Експерти оцінюють річний дохід угруповання від продажу крадених реліквій в 3 мільярди доларів.

Також контрабандисти, які працюють на терористів, які пропонують клієнтам із Західної Європи доставку раритетів. Однак ця послуга коштує тисячі доларів. Раніше Ірак звинуватив "Ісламську державу" в торгівлі органами полонених.