REUTERS

Як повідомляє Reuters, в результаті загинула щонайменше 61 людина, ще 207 поранені.

Зазначається, що значна частина центру міста в суботу була блокована у зв'язку з акцією протесту, а заходи безпеки були підвищені, включаючи патрулювання території з вертольотів.

Поки ніхто не взяв на себе відповідальність за теракт.

Відео дня

Раніше прес-секретар Міністерства охорони здоров'я Афганістану заявив, що в результаті вибуху загинуло 29 осіб, ще 142 були поранені і госпіталізовані в найближчі лікарні.

Демонстранти-хазарейці вимагають змінити трасу 500-кіловольтної ЛЕП з Туркменістану в Кабул так, щоб вона проходила через територію провінцій Баміан і Вардак, де ті компактно проживають.

Читайте такожПакистан: аналіз ДНК підтвердив загибель ватажка афганських талібів

Уряд Афганістану місяць тому прийняв рішення про проходження ЛЕП за маршрутом через перевал Саланг та провінцію Парван. На думку влади, інший маршрут ЛЕП буде занадто дорогим і відкладе реалізацію такого необхідного проекту на роки. При цьому, на думку уряду, затверджена траса і так гарантує достатнє електропостачання для Баміана і Вардака, і зовсім не йде на шкоду хазарейцям. ЛЕП через перевал Саланг планується побудувати до 2018 року.

Хазарейці - іраномовний народ монгольського і іранського походження, що населяє центральний Афганістан і становить близько 9% населення країни. Вони є шиїтами при тому, що абсолютна більшість мешканців Афганістану - суніти, і зазнають систематичної дискримінації і фізичного насильства, що особливо було вираженое під час перебування при владі ісламістського руху "Талібан" (1996-2001).

Нагадаємо, 30 червня в Кабулі близько 40 випускників поліцейської академії загинули в результаті нападу смертника на автоколону. Відповідальність за теракт взяв на себе "Талібан".