Єнс Столтенберг / REUTERS

Світова спільнота повинна тиснути на Росію для того, щоб Кремль почав виконувати Мінські домовленості

Як передає власний кореспондент УНІАН, про це сказав генсек Альянсу Єнс Столтенберг сьогодні у Брюсселі по завершенню засідання Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ.

"Я закликаю всі сторони подвоїти зусилля, щоб повністю виконати Мінські домовленості. В якості першого кроку ми повинні побачити негайне та повне припинення вогню. Між тим, міжнародна спільнота повинна зберігати тиск на Росію, щоб вона поважала взяті на себе зобов'язання. У той час, коли ситуація на сході України залишається серйозною, важливо, щоб економічні санкції залишалися", - заявив генсек НАТО.

Відео дня

Читайте такожПентагон закликав Україну зберегти імпульс оборонних реформ, нагадавши про свої вкладення з 2014 року

Столтенберг ще раз наголосив, що "Росія має особливу відповідальність, щоб покласти край цьому конфлікту". Разом з тим він вважає, що дипломатія є єдиним шляхом вирішення цього конфлікту.

Генсек також зазначив, що сьогоднішнє засідання "підкреслює непорушну підтримку України з боку НАТО". "Союзники не визнали і не визнають анексію Криму Росією", - нагадав він позицію Альянсу.

Столтенберг також вказав, що безпекова ситуація на сході України "залишається серйозною".

"Останніми місяцями ми бачили масивне збільшення порушення режиму припинення вогню, яке продовжується сотнями вибухами з озброєння, яке заборонено Мінськими домовленостями, важке озброєння не відведено, і тільки 13% важкого озброєння, зареєстрованого ОБСЄ, можна відслідкувати", - наголосив генсек.

Читайте такожПоліцейську місію на Донбасі мають обговорювати перш за все Україна і Росія - посол США в ОБСЄ

При цьому він також вказав на те, що бойовики, підтримувані Росією, продовжують заважати пересуванню спостерігачів ОБСЄ, а "дехто з них стали мішенню".

"Це ілюструє серйозність ситуації на сході України", - підкреслив Столтенберг.

За його словами, в ході засідання міністр закордонних справ України Павло Клімкін підтвердив відданість України Мінським домовленостям.

Нагадаємо, у наступному році ЄС та НАТО планують створити центр протидії гібридним загрозам. Про це заявили керівники ЄС і НАТО після засідання міністрів закордонних справ у Брюсселі.

Повідомляється, що на засіданні було розглянуто понад 40 пропозицій в семи основних напрямках співпраці, зокрема, гібридні загрози, операційне співробітництво у сфері берегової охорони, кібербезпека, розробка озброєнь.

"ЄС і НАТО забезпечують підтримку України - політичну і практичну, ми допомагаємо у здійсненні реформ та модернізації оборонної сфери. Сьогодні ми заявляємо, що будемо тісніше співпрацювати у наданні підтримки, зокрема, в питаннях створення потенціалу, навчання. Ми можемо бути більш ефективними", - сказав Столтенберг.