Пропагандисти повідомили про "тисячі танків США" у Європі / euvsdisinfo.eu

Про це йдеться у повідомленні Euvsdisinfo, що займається спростуванням кремлівської пропаганди, передає ЄвроПравда.

"Розповідь про перегрупування військ НАТО в Європі, яка є сумішшю правди з помилковою інформацією, вкладається в часто повторюваний прокремлівський міф про те, що НАТО – це агресор, який прагне оточити Росію", – йдеться у повідомленні.

Ретельне розслідування чергового дезінформаційного меседжу з РФ показало, що фейкова частина цієї історії починається з маленького сайту в Донецьку, який заявив, що НАТО готується до війни з Росією, розгорнувши 3600 танків в Європі.

Відео дня

Читайте такожУ Польщі за участі прем'єр-міністра відбулася церемонія зустрічі військових США (фото)

Ця деза потім була поширена низкою прокремлівських ЗМІ (Global Research, David Icke, "РИА Новости" тощо), але що ще більш тривожно, ці брехливі цифри також зʼявилися засобах масової інформації, таких як Independent і "Шведське радіо" (Swedish Radio), щоправда, останній ЗМІ виправив згодом свою помилку.

Як відомо, США дійсно направили свої сили до Європи в рамках НАТО для підвищення оперативної сумісності військ, щоб мати можливість швидко реагувати на нові загрози з боку РФ.

"Але насправді перегрупування військ включає в себе переміщення 87 танків. Це зовсім не 3600, 2800, навіть не "тисячі", як у різних ЗМІ, що поширюють дезінформацію", – зазначає Euvsdisinfo.

"Для порівняння, загальна кількість танків в армії США становить 8848 одиниць. Якби інформація від "ДНР" була правдою, це означало б, що 40% бойових танків США були одразу направлені до Європи", – йдеться у повідомленні.

Проте аналіз розповсюдження інформації Атлантичного DFRLab показав, що ця історія поширилася різними мовами через широку мережу сайтів, блогів, маргінальних сайтів, офіційні російські новинні канали і навіть солідні західні ЗМІ протягом декількох днів.

"Це демонструє, що прокремлівські пропагандисти мають кілька каналів і використовують мережу, здавалося б, незалежних джерел, що підтверджують один одного", – наголошують в Euvsdisinfo.