flickr.com/photos/dnet

Парламентські вибори в Нідерландах відбудуться 15 березня, а популістська партія Вілдерса має найвищі рейтинги, проте для перемоги на виборах Вілдерсу будуть потрібні союзники, яких у нього немає, пише ZN.UA з посиланням на Bloomberg.

Читайте такожКатастрофа MH17 над Донбасом: у Нідерландах пояснили, чому не можуть перевірити російські знімки з радарів

Вся програма партії поміщається на одній сторінці. Велику частину програми становить "деісламізація" Нідерландів, включно із забороною іммігрантів з мусульманських країн, закриттям всіх мечетей і заборони Корану. Вілдерс також хоче покинути ЄС, закрити кордони і витрачати більше на оборону і поліцію, зменшивши видатки на міжнародну допомогу та енергію вітру.

Відео дня

Соціологічні опитування показують, що партія Вілдерса йде на першому місці, випереджаючи Ліберальну партію прем'єр-міністра Марка Рютте.

Читайте такожПарламент Нідерландів сьогодні обговорить законопроект щодо ратифікації угоди про асоціацію Україна-ЄС

Швидше за все у Вілдерса це не вийде, оскільки перемога не гарантує права на створення коаліції. Як тільки остаточні результати голосування будуть оголошені, парламент зустрічається і призначає відповідального за коаліцію. Той повинен розглянути найбільш ймовірні варіанти коаліцій у парламенті. При цьому жодна із основних партій не хоче співпрацювати з Вілдерсом. Рютте навіть скористався своїм твіттером вперше за шість років, щоб написати: "Нульові шанси, Герт. Нульові шанси".

Нагадаємо, популісти в Нідерландах також були ініціаторами проведення референдуму про асоціацію з Україною, більшість голландців проголосували проти.