Президент Польщі Анджей Дуда / REUTERS

Президент Польщі Анджей Дуда відкликав законопроекти, які розширювали його повноваження над судами, через кілька годин після їх представлення. Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на ВВС.

Дуда оголосив про скасування внесених поправок після того, як стало зрозуміло, що в парламенті не буде більшості для внесення змін в Конституцію.

Читайте такожЄК відкрила справу проти Польщі через "диктаторську" судову реформу

Відео дня

У понеділок Дуда представив власні законопроекти про Верховний суд і Державну раду судочинства замість тих, що пропонувала правляча партії PiS і які він ветував у липні.

Запропоновані Дудою поправки вимагали внесення змін до Конституції через парламент.

В той же день він провів консультації з депутатами PiS та опозиційних партій, які критикували його план. Пізніше він сказав, що стало очевидно, що поправки не отримають достатньої підтримки в парламенті.

"Справа не в тому, щоб я, як президент, мав можливість вибирати, справа в тому, що вибір є міжпартійним", - сказав він після зустрічі.

Як повідомляв УНІАН, 24 липня президент Польщі Анджей Дуда наклав вето на суперечливі закони про Верховний суд і Національну раду суддів.

Схвалення цих законів польським парламентом викликало масові протести всередині Польщі та критику за кордоном.

25 липня президент Польщі Анджей Дуда підписав один із трьох законів, ухвалених парламентом Польщі в рамках суперечливої судової реформи, ініційованої урядом.