Європарламент схвалив нове законодавство для забезпечення безпеки постачання газу.

Як передає власний кореспондент УНІАН, відповідне рішення було схвалено на сесії Європарламенту у Страсбурзі.

За проект доповіді Алєхо Відал КАДРАСА (група народних партій, Іспанія) проголосував 601 депутат, проти – 27, утрималися – 23.

Відео дня

Новий документ передбачає, що протягом двох років країни-члени Європейського Союзу мають розробити плани запобігання зривів у постачанні газу, а Єврокомісія отримає більше повноважень у застосовуванні надзвичайних заходів та координації дій країн-членів з тим, щоб антикризові заходи в одній країні-члені ЄС не призвели до зриву постачань газу до інших країн.

У випадках надзвичайно низьких температур європейські газові компанії повинні будуть забезпечити можливість постачання домогосподарствам газу протягом сімох днів пікового періоду екстремально низьких температур, а також протягом 30 днів виключно високого попиту на газ та протягом 30 днів під час помірної зими у випадку проблем інфраструктури.

Країни-члени ЄС також мають забезпечити, щоб навіть у випадку проблем з більшою частиною трубопроводів, решта інфраструктури була здатна постачати весь обсяг газу домогосподарствам в день “надзвичайно високого попиту” (статистично, такі дні трапляються раз на 20 років).

Для досягнення цих стандартів відповідності національні влади матимуть 4 роки. Що стосується міжкордонних поєднань трубопроводів у випадках необхідності, то роботи над такими проектами мають завершитися протягом трьох років з моменту набуття директивою чинності.

Документ також передбачає, що у випадку, якщо, незважаючи на всі вжиті заходи, відбудеться серйозне переривання у постачаннях газу, країни-члени Євросоюзу матимуть право активувати національні плани надзвичайної ситуації. При цьому у випадках застосування таких планів країни-члени мають забезпечити транскордонний доступ до сховищ газу та поставки газу в інші країни-члени ЄС.

Єврокомісія матиме повноваження оголошувати надзвичайний стан для всього Євросоюзу або для його окремих частин на вимогу заявки від двох і більше країн-членів, які перед тим оголосили надзвичайний стан на національному рівні.

Як повідомляв УНІАН, проект законодавства було розроблено після двох газових криз внаслідок конфліктів між Україною та Росією в 2008 та 2009 роках.

Наприкінці червня цього року Рада ЄС та депутати Європарламенту досягли компромісу щодо проекту законодавства.

13 липня цього року Комітет з питань промисловості Європарламенту схвалив проект доповіді.