Європейський Союз повинен проводити жорсткішу політику щодо Росії на тлі завершення повноважень президента Володимира ПУТИНА.

Як передає Рейтер, про це заявили в п`ятницю міністри закордонних справ країн ЄС.

Низка країн висловила свій подив тим, що ЄС не відреагував на "ракетний інцидент" між Москвою і Тбілісі, а також побоюються використання Росією своїх енергетичних ресурсів як зброї для впливу на внутрішню політику блоку.

Відео дня

ЄС може мати значний вплив на процес вступу РФ до Світової організації торгівлі, проте у свою чергу повинен наполягти на тому, щоб Москва поводилась відповідальніше, вважають глави зовнішньополітичних відомств Євросоюзу.

Польща заявила, що не виключає блокування процесу вступу Росії до СОТ у тому разі, якщо Москва не відмінить ембарго на поставки продукції польського сільського господарства.

"Ми хочемо конструктивних відносин з Росією, але ми хочемо, щоб і Росія продемонструвала відповідальність", - сказав міністр закордонних справ Великої Британії Девід МІЛІБЕНД.

"Ми не змогли прийняти рішення (щодо суперечки Росії і Грузії) і сформулювати Росії свою позицію", - сказав в інтерв`ю Рейтер міністр закордонних справ Латвії Артіс ПАБРІКС.

У свою чергу, комісар ЄС з питань зовнішньої політики Беніта ФЕРРЕРО-ВАЛЬДНЕР відзначила, що попри зростання торгівлі з Росією на 20% на рік, у ЄС виникає "дедалі більше питань" щодо дотримання прав людини і демократії в Росії.

Водночас на конференції в Женеві Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп СХЕФФЕР закликав до зміцнення зв`язків між Росією і країнами західного оборонного блоку.

Відносини між НАТО і Росією залишаються недостатньо дружніми і потребують зміцнення, сказав він.

"Якщо ми подивимось на нещодавні дії Росії, то ми побачимо, що, незважаючи на десятиліття роботи, у відносинах НАТО і Росії зберігаються стереотипи часів Холодної війни. Нам потрібно подолати це", - сказав Я.СХЕФФЕР.

"Ми не можемо допустити, щоб короткострокові тактичні розрахунки піддавали ризику довгострокове стратегічне партнерство", - додав глава НАТО.