Білорусь - ЄС. Фото з сайту charter97.org
Посли країн ЄС можуть повернутися до Білорусі в найближчими днями.

Про це повідомляє сьогодні брюссельський сайт ЕUobserver.

Як зазначила прес-секретар Верховного представника ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Кетрін Ештон Майя Кочиянчич, країни Євросоюзу наразі продовжують консультації з приводу можливого повернення до Мінська своїх послів.

Відео дня

При цьому вона зазначила, що поки не може повідомити точні дати повернення європейських дипломатів до Білорусі.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого ц.р. у відповідь на розширення санкцій Євросоюзу Мінськ відкликав свого постійного представника при ЄС і посла в Польщі. Крім того, голові Представництва ЄС у Білорусі й послу Польщі було запропоновано "виїхати до своїх столиць". Інші країни ЄС на знак солідарності вирішили також відкликати своїх послів із Мінська.

14 квітня з виправної колонії було звільнено колишнього кандидата в президенти Білорусі Андрія Саннікова, якого було засуджено до п`яти років позбавлення волі за організацію «масових заворушень» після президентських виборів у грудні 2010 року.

15 квітня було звільнено координатора опозиційного руху "Європейська Білорусь" Дмитра Бондаренка.

Того ж дня Комісар Європейського Союзу з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле назвав звільнення білоруських опозиціонерів А.Саннікова і Д.Бондаренка першим кроком до нормалізації відносин між ЄС і Білоруссю.

ЄС вимагає від Мінська звільнити 11 політв`язнів. Із проханням про помилування на ім`я Президента звернулися лише А.Санніков і Д.Бондаренко.

Звільнення політв`язнів є умовою Євросоюзу для нормалізації діалогу з Білоруссю.